Arenagruppen

Sverige är det enda landet i Norden som fortfarande har ett karensavdrag

Dela
I en ny rapport gör tankesmedjan Arena Idé en systematisk jämförelse av äldreomsorgen efter pandemin i sju europeiska länder. Rapporten visar att äldreomsorgen har förbättrats på en rad områden. I alla undersökta länder, utom i Sverige.

I Spanien har regeringen antagit en helt ny arbetsmarknadslagstiftning, i Skottland har anställda inom äldreomsorgen fått högre löner tack vare ett beslut om att införa Scottish Living Wage, och Tyskland har antagit nya, skärpta riktlinjer för bemanning inom äldreomsorgen. 

– Det är inspirerande att höra om vad som hänt i andra länder, sa Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, när rapporten lanserades. Jag är enormt besviken på bristen på ambitioner i Sverige. Välfärden är underprioriterad i Sverige, den är underfinansierad och det finns en kronisk underbemanning. 

Rapporten är skriven av statsvetaren Lisa Pelling på uppdrag av Kommunal och den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung.  

– Pandemin blixtbelyste problemen med karensavdraget, att de som jobbar med våra mest utsatta inte har råd att vara hemma när de är sjuka. Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, säger Lisa Pelling, statsvetare och chef för Arena Idé. 

– Ulf Kristerssons regering saknar en plan för äldreomsorgen. Äldreomsorgen nämns knappt i Tidöavtalet, och regeringen har lagt det färdiga förslaget till en ny äldreomsorgslag i en malpåse. Det är ett underbetyg åt Sverige, menar Lisa Pelling. 

 

Ladda ner rapporten här

Se lanseringsseminariet

Kontakta Lisa Pelling 

lisa.pelling@arenagruppen.se

073-6541316

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Arenagruppen
Arenagruppen
Barnhusgatan 4
111 23 Stockholm

http://arenagruppen.se

Arenagruppen är en ideell förening som bedriver en progressiv idé- och opinionsbildning.

I Arenagruppen ingår Dagens Arena, tankesmedjan Arena Idé, kommunikationsbyrån Arena Opinion, Arena Skolinformation, Arena Bildning, Bostad2030 samt bokförlagen Atlas och Premiss. 

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Svensk industri står stark – men reformer krävs13.2.2023 08:19:18 CET | Pressmeddelande

Av en ny artikel i tidskriften Ekonomisk Debatt framgår att svensk industriproduktion har upprätthållit sin konkurrenskraft i förhållande till jämförbara länder sedan mitten av 1990-talet. Samtidigt har importberoendet ökat och handeln med Kina skjutit i höjden. Men framväxten av Kina som världens fabrik har inte bara ökat konkurrensen, utan har även bidragit till nya exportmöjligheter. Sverige har därför gått plus på handeln med Kina.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum