Patent- och registreringsverket

Sverige i topp på innovationslistan

Dela

Sverige toppar listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna visar EU-kommissionens rankinglista för 2019. Innovationsindexet i EU för 2019 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,8 procent sedan 2011 och att Europa nu ligger före USA i innovationskraft.

Sverige utmärker sig när det gäller livslångt lärande, ett innovationsvänligt klimat i form av utbyggt bredbandsnät och goda förutsättningar för entreprenörsskap, och antal publiceringar i internationella vetenskapliga tidskrifter. Sverige är inte lika starkt när det gäller lansering av nya innovativa produkter, investeringar i start-up bolag och privata satsningarn på forskning och utveckling. Sverige ligger däremot över EU-genomsnittet när det gäller BNP per capita och företag som satsar på forskning och utveckling. 

– För PRV är det inte förvånande att Sverige tar förstaplatsen i EU-kommissionens indexmätning. Enligt vår sammanställning ligger Sverige bra till när det gäller internationella patentansökningar, och Sverige är dessutom största sökandeland i Europa, säger Stefan Hultquist som är enhetschef på Patent- och registreringsverket PRV.

De mest innovativa regionerna i EU är finska Helsingfors-Nyland, följt av Stockholm och danska Hovedstaden.

Innovationskraften ökar i EU för fjärde året i rad samtidigt som EU-länderna tappar mark till Japan och Sydkorea, med Kina som närmar sig snabbt.

 

Nyckelord

Kontakter

Stefan Hultquist, enhetschef, PRV
Presskontakt: 08 782 27 00, press@prv.se

Länkar

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Antalet patent ökar mest i Västernorrland2.10.2019 06:54:00 CESTPressmeddelande

I Västernorrlands län har antalet nationella patentansökningar ökat med 34 procent den senaste 10-årsperioden (2009-2018), vilket är högst i Sverige. För 2019 ser det fortsatt stabilt ut. Allra starkast utveckling i länet har Sundsvalls kommun, med Valmet i spetsen, haft. Totalt har antalet nationella patentansökningar minskat med 12 procent i Sverige under perioden. Det visar en sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum