Patent- och registreringsverket

Sverige näst bäst i världen på innovation

Dela

Sverige är tvåa i världen på innovation. Det visar en ny studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. Endast Schweiz har en högre placering än Sverige.

- Att Sverige fortsätter att ligga i topp år efter år är ett tydligt bevis på att svenska företag fortsätter att vara innovativa. Det finns en tydlig koppling mellan framgångsrika innovationer och en strategisk hantering av de immateriella tillgångarna i företaget, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Han konstaterar att immaterialrätten är ett viktigt affärsverktyg.

- Den globala konkurrensen ökar hela tiden, inte minst från Asien. Det är viktigare nu än någonsin tidigare att öka kunskapen om immateriella tillgångar, såsom unik kompetens, teknik, varumärken och goodwill, och hur man bäst tar tillvara och skyddar dem. Risken är annars stor att berövas sina mest värdefulla tillgångar, säger Peter Strömbäck.

Tidigare har EU-kommissionens rankinglista för 2019 visat att Sverige toppar listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna. Innovationsindexet i EU för 2019 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,8 procent sedan 2011 och att Europa nu ligger före USA i innovationskraft.

Global Innovation Index, tio i topp

  1. Schweiz (Number 1 in 2018)
  2. Sverige (3)
  3. USA (6)
  4. Nederländerna (2)
  5. Storbritannien (4)
  6. Finland (7)
  7. Danmark (8)
  8. Singapore (5)
  9. Tyskland (9)
  10. Israel (11)

 

Om Global Innovation Index

Global Innovation är en rapport som utkommer årligen sedan 2008. Rapporten är ett samarbete mellan WIPO och universiteten Cornell och Insead.

Om WIPO

WIPO, World Intellectual Property Organization, är FN:s immaterialrättsorganisation. http://www.wipo.int/portal/en/

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Antalet patent ökar mest i Västernorrland2.10.2019 06:54:00 CESTPressmeddelande

I Västernorrlands län har antalet nationella patentansökningar ökat med 34 procent den senaste 10-årsperioden (2009-2018), vilket är högst i Sverige. För 2019 ser det fortsatt stabilt ut. Allra starkast utveckling i länet har Sundsvalls kommun, med Valmet i spetsen, haft. Totalt har antalet nationella patentansökningar minskat med 12 procent i Sverige under perioden. Det visar en sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum