Sverige på efterkälken gällande kvinnor inom innovation
PRV:s statistikårsbok redovisar varje år status och trender för immaterialrättsansökningar inom områdena patent, varumärke och design med historik bakåt under 2000-talet. Årets upplaga visar att Sverige håller sig väl framme i ett internationellt perspektiv inom immaterialrätt. Antalet inlämnade internationella patentansökningar (så kallade PCT-ansökningar) från Sverige ökade med 0,6 procent under året. Totalt lämnades det under 2022 in 277 286 ansökningar i världen. 65 procent av dessa kommer från Kina, USA och Japan. På listan över antalet inlämnade ansökningar hamnar Sverige på nionde plats, samma placering som 2021.
I statistikårsboken 2022 är ett av fokusområdena kvinnlig innovation och när det gäller de internationella ansökningarna så går det att skönja en positiv utveckling. Där har andelen ansökningar med åtminstone en kvinnlig uppfinnare ökat från 17 procent år 2009 till 33 procent för år 2022. När det gäller nationella patentansökningar (patentansökningar i Nationell Serie PRV) är dock utvecklingen långsammare. Där har andelen svenska sökanden med åtminstone en kvinnlig uppfinnare ökat med endast tre procentenheter de senaste 13 åren - från 13 procent år 2009 till knappa 16 procent under 2022.
- Sverige har en lång tradition av att vara ett av världens mest innovativa länder om man använder antal patentansökningar som måttstock. Det är något vi ska vara stolta över. Samtidigt framträder en tydlig utmaning när vi dyker djupare ner i statistiken. Kvinnors deltagande i innovation, specifikt när det gäller att ligga bakom patentansökningar, är lågt i Sverige och har så varit under lång tid. Det är väldigt bekymrande, säger Peter Strömbäck, generaldirektör Patent- och registreringsverket.
I den internationella jämförelsen framstår Kina som det land som kommit längst när det gäller kvinnor i innovation. Där har 48 procent av alla inlämnade ansökningar åtminstone en kvinnlig uppfinnare. En andel som överträffar samtliga andra relevanta länder med marginal. Till detta tillkommer att Kina sedan 2019 är det land med flest ansökningar. Mycket pekar på att det bidrag till innovationsprocessen som kommer från kvinnliga uppfinnare är en bidragande orsak till den kraftfulla kinesiska utvecklingen av antalet patentansökningar.
- För att Sverige ska kunna behålla sin innovationskraft och ha möjlighet att konkurrera på den globala arenan är det tydligt att vi behöver adressera problemet med den låga andelen kvinnor i innovation. Tittar vi på det som exporteras utanför EU så är 90 procent immaterialrättsintensivt. Då är det naturligtvis inte alls bra om nästan halva befolkningen inte är engagerade i att bygga konkurrenskraftiga innovationer, säger Peter Strömbäck.
Ta del av hela statistikårsboken 2022 här
Nyckelord
Kontakter
Erik BukowskiTf. Pressansvarig
Tel:0725-969541erik.bukowski@prv.seBilder
Om
PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.
Följ Patent- och registreringsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket
Ny patentlag den 1 januari 202512.11.2024 07:02:34 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari träder Sveriges nya patentlag i kraft och ersätter den nuvarande lagen från 1967. Den mest påtagliga förändringen är att den nya lagen har gjorts mer lättillgänglig med en språklig modernisering, tydliga ämnesrubriker och en struktur med separat paragrafnumrering för varje kapitel.
Ny rapport: World Intellectual Property Indicators 202411.11.2024 13:31:06 CET | Pressmeddelande
WIPO (World Intellectual Property Organization) har lanserat sin årliga rapport World Intellectual Property Indicators 2024 som visar hur WIPO ser på utvecklingen för innovation och immaterialrätt i världen. Rapporten visar på en fortsatt relativt god utveckling i innovationsverksamheten trots att en stor del av världen påverkas av konflikter, höga räntenivåer och en global nedgång i riskkapital.
Sverige näst bäst i världen på innovation26.9.2024 09:45:31 CEST | Pressmeddelande
Sverige befäster sin position som global ledare inom innovation genom att rankas som nummer två bland 133 ekonomier i prestigefyllda Global Innovation Index (GII) 2024.
Svenskar tar hem vinsten i det prestigefyllda DesignEuropa Awards 202425.9.2024 12:56:14 CEST | Pressmeddelande
Vi gratulerar svenska Transparent som vill att hemelektronik ska vara värdefulla designobjekt som lever över tid och därför ska gå att reparera och uppgradera. Deras moderna twist av den klassiska skivspelaren belönas nu med ett pris i DesignEuropa Awards 2024, som arrangeras av den europeiska immaterialrättsmyndigheten EUIPO.
Göteborg och Stockholm bland världens främsta vetenskaps- och teknikregioner27.8.2024 13:05:25 CEST | Pressmeddelande
Varje år gör WIPO (World Intellectual Property Organization) en global rankning av länder och ekonomier med störst innovationsförmåga. Listan bryts även ner på regional nivå och 2024 hamnar både Göteborg och Stockholm bland topp 15 av 100 regioner världen över med en ledande vetenskap- och teknikutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum