Patent- och registreringsverket

Sverige på rekordnivå – näst flest patentansökningar i världen

Dela

I dag presenteras den årliga rankingen av Europas mest innovativa länder. Sverige kniper andra platsen med totalt 4 954 st patentansökningar till European Patent Office (EPO), en ökning på 12 % jämfört med året innan.

Foto: Knut Capra Pedersen
Foto: Knut Capra Pedersen

Den svenska procentuella ökningen, som är den största på tio år, tar Sverige till en ny rekordnivå. Som nation utmärker vi oss även vid en internationell jämförelse: högst bland ledande europeiska länder och näst högst globalt (efter Kina) på topp-15-listan över länder med flest patentansökningar till EPO.

-          Det här är en bekräftelse på vårt framgångsrika sätt att ställa om digitalt. Den höga efterfrågan på patentskydd under förra året visar att den svenska innovationsförmågan är fortsatt starkt. Det är såklart ändå en glädjande nyhet, pandemi och oroliga tider i vår omvärld till trots, säger generaldirektör Peter Strömbäck i en kommentar.

Med en andel om 9,4% av det totala antalet patentansökningar inom digital kommunikation befäster Sverige inte bara sin tidigare position som nummer ett i Europa – utan placerar sig tillsammans med Kina, USA och Japan i topp även globalt.

-          Vi ser fortsatt att Kina accelererar och satsar på immateriella tillgångar. Det är viktigt att Europa inte hamnar på efterkälke, utan att det finns rätt strukturer och incitament för att Sverige ska fortsätta ligga i framkant, avslutar Peter Strömbäck.

Mer information om European Patent index hittar du här: www.epo.org/patent-index2021

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Knut Capra Pedersen
Foto: Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Idag skrivs historia - sista hindret borta för ett enhetligt patent20.1.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Redan 2009 kom 25 länder inom EU överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. I praktiken har lösningen dock inte kunnat sjösättas eftersom frågor om överenskommelsernas giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen och det har dragit ut på tiden. Men nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.

Black Friday kan bli väldigt dyrt16.11.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser, utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. Så här i samband med köpfesten Black Friday riskerar många konsumenter att drabbas hårt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum