Röda korset

Sverige riskerar att bli ett av EU:s tuffaste länder för människor på flykt

Dela

I slutet på maj släppte Röda Korset en kartläggning som visar att Sverige riskerar bli ett av de EU-länder där det är svårast för splittrade familjer att få återförenas. Nu visar en ny kartläggning att Sverige även riskerar att bli ett av länderna i EU med kortast längd på uppehållstillstånd för människor som flytt från krig och förföljelse.

Röda Korsets kartläggning jämför längden på tidsbegränsade tillstånd för flyktingar och alternativt skyddsbehövande och hur de skiljer sig åt mellan olika EU­länder. Sammantaget visar kartläggningen att den genomsnittliga tillståndslängden i andra EU-länder är fem år för flyktingar och tre år för alternativt skyddsbehövande. Att jämföra med Sveriges tre år respektive 13 månader.

Med den tillfälliga lagen som trädde i kraft 2016 infördes i Sverige tidsbegränsade, istället för permanenta, uppehållstillstånd för flyktingar och alternativt skyddsbehövande. I Sverige beviljas idag flyktingar uppehållstillstånd i tre år och alternativt skyddsbehövande i 13 månader. Den parlamentariska kommitté om den framtida migrationspolitiken som ska lämna sitt förslag i augusti 2020 ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska beviljas tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd som huvudregel. Förslaget som enligt uppgifter i media nu ligger på bordet är att fortsatt tillämpa den längd på uppehållstillstånd som infördes i den tillfälliga lagen.

Motivet till att göra så stora inskränkningar i människors möjlighet att få skydd i Sverige som man gjorde med den tillfälliga lagen var att den var just tillfällig. Vi ser nu att på område efter område riskerar Sverige att ligga kvar på EU:s bottennivå om de här förslagen blir verklighet, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Regeringen har, liksom flera partier, framhållit att Sverige inte bör ha en lagstiftning som skiljer sig avsevärt från andra europeiska länder. Mycket fokus har lagts vid att Sveriges lagstiftning inte bör vara mer generös än andras. Med det förslag som nu är aktuellt riskerar dock Sverige istället att sticka ut åt andra hållet.

Konsekvenserna kommer att bli ett stort humanitärt lidande, en ökad psykisk ohälsa och en försämrad etablering. De slutsatserna kan vi dra efter att ha sett konsekvenserna av den tillfälliga lagen, säger Martin Ärnlöv.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Rätten till skydd får stå tillbaka när EU fokuserar på återvändande28.9.2020 08:56:08 CESTPressmeddelande

I onsdags presenterade Ylva Johansson EU-kommissionens förslag till en migrations- och asylpakt. Ylva Johansson betonade under pressträffen att EU ska erbjuda skydd till människor som behöver det, vilket är välkommet. Tyvärr motsäger förslagen retoriken - rätten att söka skydd och möjligheten för migranter och flyktingar att tillgodose sina grundläggande mänskliga rättigheter ges litet utrymme i pakten.

Röda Korset: Kommentar på migrationskommitténs betänkande 15.9.2020 15:32:11 CESTPressmeddelande

Idag tog justitieminister Morgan Johansson emot betänkandet från den parlamentariska migrationspolitiska kommittén. Betänkandet lämnar förslag på ett antal områden, bland annat föreslår man att nuvarande längd på tidsbegränsade tillstånd permanentas och att permanenta uppehållstillstånd endast ska kunna ges om den sökande uppfyller vissa krav, vilket är helt nytt i Sverige. Betänkandet föreslår också att en humanitär skyddsgrund införs och att försörjningskraven för familjeåterförening blir kvar.

En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik  9.9.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

En majoritet av svenskarna är fortfarande för att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna här. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum