Svenska Parasportförbundet och Paralympiska KommittéSvenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Sverige ställer in genomförandet av Special Olympics World Winter Games 2021

Dela
Special Olympics World Winter Games 2021 har kommit till en brytpunkt och stoppas. Eventet har inte kunnat samla resurserna som krävs för att genomföra Special Olympics World Winter Games 2021.

– Det hade varit stort att få stå som värdar för en tävling där den Olympiska elden fick komma till Sverige för första gången sen spelen 1912. Nu händer inte det. Facklan måste vandra en annan väg. Skälen till det gör oss både frustrerade och besvikna, säger Johan Strid, generalsekreterare.

Orsakerna bakom tillbakadragandet av arrangemanget är främst tre:

1. Vi har verkligen försökt. Men Special Olympics World Winter Games 2021 kan inte genomföras på helt kommersiell grund. Även om organisationskommittén har – och fortsätter att ha – bra dialoger med näringslivet samt befintliga och potentiella sponsorer så går det inte att genomföra Special Olympics World Games enbart med hjälp av kommersiella medel. Biljettintäkter som är en viktig intäktskälla för andra stora mästerskap är inte aktuella här. Special Olympics World Winter Games 2021 verkar i en situation där tävlande kommer från en målgrupp som lever i skuggan av andra.

2. Det ges inget statligt stöd för enskilda event i Sverige. Det gäller oavsett om det är ett enskilt idrottsevent eller som i detta fall ett event som syftar till att uppnå en förbättrad folkhälsa för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Special Olympics World Winter Games 2021 mål var att åtgärda detta problem som samhället inte klarar av att hantera. Tyvärr är det för få som ser möjligheten i den folkhälsosatsning som spelen skulle ge.

3. Stödet som Special Olympics International utlovat har inte kommit i tid.

I detta nederlag försöker vår organisation ändå se möjligheter och hoppats ändå kunna leva upp till projektets planerade legacy, dvs den folkhälsosatsning för personer med intellektuella funktionsnedsättningar som var själva målet med arrangörskapet behöver trots detta genomföras.

– Låt vårt nederlag fungera som startskott för den kraftsamling som krävs, idrottens kraft har en enorm potential och då inte minst för våra målgrupper. Om vi alla hjälps åt så som vi är så bra på så kan en stor förbättring bli verklighet för en av samhällets svagaste målgrupper. Regionen i Jämtland Härjedalen har verkligen sett och bekräftat potentialen som finns, nu hoppas vi att även politiker på riksnivå ska se samma möjligheter och agera därefter, säger Johan Strid.

Kontakter

Johan Strid, generalsekreterare, 070-885 36 46

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum