Sverige stärker kampen mot könsstympning
Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att öka sitt stöd till världens hittills största insats för att utrota könsstympning och motverka könsrelaterat våld. Programmet genomförs i linje med de globala hållbarhetsmålen, Agenda2030, av FN-organen UNFPA och Unicef med målet att utrota könsstympning i 16 afrikanska länder under det närmaste årtiondet.
– Satsningen är unik, det finns inga motsvarande insatser mot kvinnlig könsstympning som har ett så bred geografisk verksamhet på såväl global, regional som nationell nivå. Det är ett långsiktigt arbete som Sida har bidragit till sedan 2018 och vårt fortsatta stöd till programmet betyder mycket för att inte arbetet ska avstanna nu under coronapandemin, säger Dag Sundelin som är chef för Sveriges regionala SRHR-Team vid ambassaden i Lusaka, Zambia.
Satsningarna som har gjorts hittills har lett till tydliga resultat. Det visar UNFPA:s senaste årsrapport över 2019 som visar att insatserna över tid har fått betydande effekter, bland annat genom nya lagar, etablerade stödfunktioner och långsiktigt arbete med attitydförändringar. I samband med att Sudan år 2020 fick en ny lag som förbjuder könsstympning har nu 15 av de 16 länder som ingår i programmet fått lagstiftning på plats. Därutöver har 2,8 miljoner människor i 3 962 orter offentligt tagit ställning mot könsstympning,vilket är en ökning på 10 procent jämfört med 2018. 214 000 flickor har under 2019 lyckats söka hjälp och undkommit könsstympning. Tillgången till stöd och samtal via telefon, chatt och lokala nätverk som adresserar kunskapsspridning om rättigheter och diskriminerande könsnormer har nått 11 miljoner människor under 2019, vilket är en ökning på 50 procent sedan 2017.
– Programmet är ett bra exempel på hur vi arbetar för att nå de mest utsatta människorna även under pandemin. Regionala riktlinjer har tagits fram för hur nationella parlament kan hantera pandemin, med stort fokus på att skydda de grundläggande mänskliga rättigheterna för individer som lever under olika typer av restriktioner med anledning av Covid-19. Man har också tagit fram riktlinjer för lagstiftning för att bekämpa könsrelaterat våld, säger Dag Sundelin.
FN:s långsiktiga arbete utgår ifrån ländernas egna utvecklingsplaner och prioriteringar. Det bidrar till att lösningarna på lokala problem anpassas efter den lokala kontexten. Insatserna blir dessutom mer effektiva när givarländer samverkar via FN eftersom det minskar administrationen. Programmet ska fortgå fram till och med 2021.
Fakta: Sidas stöd till FN-programmet mot könsstympning och könsrelaterat våld
- Sverige har en lång historia av stöd till hälsobistånd i omvärlden. Sida har tre prioriterade områden i sitt regeringsuppdrag inom hälsobiståndet: hälsosystemsstärkande insatser, barn- och mödrahälsa, samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
- Hälsosystem, barn- och mödrahälsa, samt SRHR är områden som nu drabbas hårt av coronapandemin. Enligt UNFPA:s årsrapport beräknas lock down-restriktioner i sex månader riskera att leda till ytterligare 47 miljoner kvinnor som inte kan använda preventivmedel, 7 miljoner oplanerade graviditeter, 31 miljoner fall av könsrelaterat våld samt 13 miljoner fall av barnäktenskap i låg- och medelinkomstländer.
- Sida har hittills bidragit under 3 år med totalt 250 miljoner till programmet och beslutar nu om ytterligare stöd på 75 miljoner kronor till programmet under 2020.
Nyckelord
Kontakter
Sara FarhoudiPressekreterare
Tel:0706-291880sara.farhoudi@sida.seBilder
Om
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien14.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum