Patent- och registreringsverket

Sverige toppar europeiskt innovationsindex

Dela

Sverige placerar sig på en förstaplats när EU-kommissionen rankar EU-länderna i sitt Innovationsindex 2020. Indexet, där Sverige följs av Finland, Danmark och Nederländerna, visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,9 procent sedan 2012 och att Europa ligger före USA och Kina i innovationskraft.

Enligt rapporten beror Sveriges ledande ställning särskilt på att det finns goda möjligheter för forskning och innovation genom till exempel hög samarbetsvilja mellan SMF, väl utbyggd infrastruktur inom data och IT, samt en hög utbildningsnivå.

Sverige är inte lika starkt när det gäller lansering av nya innovativa produkter, investeringar i start-up bolag och privata satsningar på forskning och utveckling. Sverige ligger däremot över EU-genomsnittet när det gäller BNP per capita och företag som satsar på forskning och utveckling.

Sammantaget ökar innovationskraften i EU för femte året i rad.

Här kan du läsa hela rapporten: https://ec.europa.eu/docsroom/documents/41941

Nyckelord

Kontakter

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CESTPressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum