Patent- och registreringsverket

Sverige vinner årets europeiska uppfinnartävling

Dela

Ikväll blev det klart att svenska uppfinnarna Henrik Lindström och Giovanni Fili vann prestigefyllda European Inventor Award i kategorin Små- och medelstora företag. De fick priset för sitt patent som vidareutvecklar nanonsolcellsteknik. Det gör det möjligt att skriva ut solceller i en mängd ytskikt och kvalitéer med solceller som är så kraftfulla att de kan driva till exempel hemelektronik, även i inomhusbelysning.

-Det är väldigt glädjande att Sverige alltid placerar sig högt på listor över innovativa länder. Det här visar på svensk innovationskraft, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och Registreringsverket.

-Exeger är ett mycket bra exempel på hur man kan jobba strategiskt med sina immateriella tillgångar. Det tar tid att utveckla ny teknik. Tack vare möjligheten att skydda sina lösningar med patent har de kunnat jobba långsiktigt. Ska bli intressant att följa deras fortsatta resa mot storskalig produktion, avslutar Peter Strömbäck.

-Vi är extremt stolta över att vår innovation uppmärksammas med ett av de finaste prisen man kan få. Patent har varit avgörande för vår framgång, särskilt i förhandlingar med våra globala kunder. Vårt mål har alltid varit att bygga ett nytt, modernt svenskt industribolag och det här priset är en viktig milstolpe i det arbetet, det är också ett kvitto på vår tekniska höjd och hur viktig vår innovation är för att skapa ett bättre liv för människor runt om i världen samtidigt som man bidrar till att förbättra miljön, säger Henrik Lindström och Giovanni Fili på Exeger. 

Om European Inventor Awards:
För första gången i European Inventor Awards historia genomfördes 2021 års prisceremoni helt digitalt, i en öppen live-sändning tillgänglig för tittare över hela världen. European Inventor Award är ett av Europas mest prestigefulla innovations- och uppfinnarpriser och delas ut årligen av EPO. Syftet med priset är att uppmärksamma främst europeiska uppfinnare och innovatörer, som genom sitt arbete lämnat viktiga bidrag till såväl samhället i stort som till teknisk utveckling och ekonomisk tillväxt.

Nyckelord

Kontakter

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Smaklig måltid i rymden!30.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Myrägg, larver och agar. Vad kommer rymdfararna att äta när de färdas i raketfart mot Mars? Det och många andra roliga och oväntade saker finns att ta reda på i PRV:s årliga statistikårsbok. Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och som fångar upp och sätter ljus på vad som är på gång och inom vilka områden innovationerna främst sker. Nu är årets upplaga här med särskilt fokus på miljö- och rymdteknik.

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum