Riksteatern

Sverigepremiär 21 september: Komedin Rampfeber nu på svenskt teckenspråk

Dela
Den fyrtio år gamla komedin Rampfeber kan nu äntligen även bli en klassiker för den döva teaterpubliken när den nu sätts upp på svenskt teckenspråk, fyrtio år efter att svenskt teckenspråk erkänts som ett officiellt språk i Sverige
Fotograf: Dag Jenssen
Fotograf: Dag Jenssen

I Michael Frayns prisbelönta komedi som spelats över hela världen, får publiken en inblick i teatervärlden backstage. Premiären närmar sig men allt som kan gå fel, går fel. En nervös regissör, berusade skådespelare, en överbelastad scenmästare och bortglömda repliker leder till ett komiskt kaos på teaterscenen. - Rampfeber har aldrig spelats på svenskt teckenspråk och när Riksteatern Crea nu sätter upp den innebär det att Rampfeber blir en klassiker för många fler! Publiken kan vänta sig att få en inblick i alla möjliga galenskaper som kan hända båda bakom och framför scenen. Föreställningen bjuder på mycket humor, skratt och panik, berättar Mindy Drapsa, konstnärlig ledare på Riksteatern Crea. Riksteatern Crea, norska Teater Manu, finska Teatteri Totti och Det Norska Teatret sätter upp denna klassiker på teckenspråk i regi av Teater Manus teaterchef Mira Zuckermann. Rampfeber blir även Zuckermanns sista produktion som regissör innan hon går i pension efter 20 år som teaterchef på Teater Manu. - Pjäsen har setts av många hörande personer genom åren, men jag tror definitivt att pjäsen också passar för döva skådespelare och en döv publik. Teckenspråket har ett rikt djup i uttrycket som passar föreställningen. Den döva publiken som förstår uttrycket kommer att njuta av hur vi leker med replikerna och rörelserna på scenen. Vi borde vara stolta över hur mycket nyanser vi har på vårt teckenspråk, säger Mira Zuckermann, teaterchef, Teater Manu.

Rampfeber har Sverigepremiär 21 september och är sedan på turné tills 31 oktober. Rampfeber blir även Riksteatern Creas hundrade föreställning. 2021 är det fyrtio år sedan svenskt teckenspråk erkändes som döva personers modersmål i Sverige. Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och svenska.

Medverkande

Marita S. Barber Kevin Eide Erlandsen Carola Insolera Ronny Patrick Jacobsen Anne-Line L. Kirste Casper Lund Mette Marqvardsen Ipek Mehlum Alexei Svetlov Samt Øyvin Berven och Kjersti Fjeldstad som röstskådespelare.

Konstnärligt team

Manus: Michael Frayn Regi: Mira Zuckermann Scenografi: Gjermund Andresen Språkkonsult: Sølvi Zuckermann Kostym: Anette Werenskiold Mask: Helena Andersson Ljus: Martin Myrvold Ljud: Erik Hedin Rekvisita: Gøril Rostad

Producent Riksteatern

Turnéplan HÄR (https://www.riksteatern.se/forestallningar/rampfeber/202109211900-94521G) För fler bilder sök i Riksteaeterns mediabank (https://mediabank.riksteatern.se/).

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Dag Jenssen
Fotograf: Dag Jenssen
Ladda ned bild
Rampfeber av Riksteatern Crea Fotograf: Dag Jenssen

På bilden från vänster: Mette Marqvardsen, Ronny Patrick Jacobsen
Rampfeber av Riksteatern Crea Fotograf: Dag Jenssen På bilden från vänster: Mette Marqvardsen, Ronny Patrick Jacobsen
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum