Riksteatern

Sverigepremiär för iscensättningen av Emmi Itärantas succébok

Dela

Ur vattnets minne är en tankeväckande framtidsfantasi där världen förändrats efter en global katastrof. Pjäsen är baserad på författaren Emmi Itärantas hyllade roman Teemestarin kirja (Memory of Water). Den 19 januari har pjäsen Sverigepremiär på Riksteatern.

Emmi Itärantas roman Teemestarin kirja (Memory of Water) utkom 2014 och blev en succé världen över. Boken har nu blivit teater i en uppsättning av Kajana stadsteater som under våren åker på turné med Riksteatern. Ur vattnets minne spelas på finska och textas till svenska. För regi står Helka-Maria Kinnunen.

Berättelsen är en dystopisk framtidsfantasi där vatten blivit en bristvara efter en global katastrof. Publiken får möta den unga Noria Kaitio som plötsligt tvingas välja mellan strid eller säkerhet när det visar sig att hennes far har en hemlig vattenkälla. Ur vattnets minne är en tankeväckande berättelse som får publiken att reflektera över mänsklighetens och individens ansvar för varandra och framtiden.

- Jag blev intresserad av att dramatisera Itärantas roman eftersom den har en förmåga att tilltala den moderna människan i en dagsaktuell framtidsfråga: Vad kan jag göra? Romanen är en framtidsfantasi och en äventyrsberättelse som samtidigt är filosofisk. Vi får följa den unga huvudpersonen och hennes familjs ansträngningar under förhållanden som är ett resultat av det liv som dagens människor lever, säger Helka-Maria Kinnunen, regissör.

I rollen som Noria ser vi Talvikki Eerola. På scen står även Heidi Syrjäkari, Mika Silvennoinen och Antti Hovilainen. Under våren gästar Ur vattnets minne ett tiotal orter runt om i landet.

Sverigepremiär på Riksteatern i Hallunda den 19 januari

Medverkande Talvikki Eerola Heidi Syrjäkari Mika Silvennoinen Antti Hovilainen

Regi och dramatisering Helka-Maria Kinnunen Scenografi och kostym Tiina Siltala Ljuddesign Sinikka Isoniemi Ljusdesign Mikko Kemppainen

Mer om uppsättningen samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/urvattnetsminne

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ur-vattnets-minne-veden-muistista

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum