Riksteatern

Sverigepremiär på Riksteatern för amerikanska succékomedin Bra människor

Dela
Bra människor är en komedi som med värme skildrar många människors värsta mardröm, att få sparken och därmed förlora förmågan att försörja sig och sin familj. En historia om de människor som hamnat utanför men som outtröttligt kämpar på och vägrar att ge upp.
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G

- Jag sträckläste pjäsen och kände för första gången att detta var en pjäs som med sådan respekt, humor och träffsäkerhet skildrade den oro och ängslan som fanns i min egen familj i slutet av månaden när räkningarna skulle betalas och man letade efter de röda prislapparna i mataffären, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Den ensamstående mamman Margie Walsh får sparken från sitt jobb i en lågprisbutik eftersom hon så ofta kommer för sent. Att det beror på att hon tar hand om sin dotter, som har en utvecklingsstörning, har hennes chef ingen förståelse för. Hennes desperata jakt efter ett nytt jobb leder henne till ungdomskärleken Mike som hon inte har träffat på 20 år.

Bra människor riktar strålkastaren mot de människor som för många haft den största betydelsen men vars historier vi väldigt sällan får höra.

- Under arbetet med Bra människor så har jag slagits av hur jag själv har tagit åt mig äran av min egen klassresa och mina prestationer, och nästan sett ner på min egen mamma som inte gick någon högre utbildning eller skaffade sig något större kapital. När det egentligen till stor del är just min mammas förtjänst att jag befinner mig där jag gör. Hennes ansträngningar, hennes uppoffringar och ambition. Det var hon som hjälpte mig med läxorna efter att själv ha jobbat en hel dag, lagat mat och städat. Det var hon som gick upp tidigt och gjorde matsäck och såg till att jag kom i tid till skolan. Hon tillhör en hel generation kvinnor som aldrig fått den credd eller lön de förtjänat, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Bra människor (Good People) är succékomedin skriven av den Pulitzerprisbelönade författaren David Lindsay-Abaire. I huvudrollen möter vi Ing-Marie Carlsson, känd från bl.a. Änglagård och Tre Kronor. Detta är Carl Johan Karlsons tredje uppsättning på Riksteatern i rollen som husregissör. Hans tidigare föreställningar för Riksteatern, Katt på hett plåttak och Skimrande vattnet, har fått ett väldigt fint mottagande av både publik och press. Riksteatern i samarbete med Östgötateatern.

Sverigepremiär 7 februari i Kalix

Medverkande

Margaret Ing-Marie Carlsson Mike Per Burell Jean Lena B Eriksson Dottie Stina von Sydow Stevie Ashkan Ghods Kate Anna Sise

Manus David Lindsay-Abaire, översättning Stefan Lindberg, Regi Carl Johan Karlson Scenografi Johanna Mårtensson Kostym Matilda Hyttsten Mask Anna Olofson Ljusdesign Johan Sundén Ljuddesign Erik Sjögren

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/bramanniskor

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bra-manniskor

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum