Sveriges handel med Ryssland i brant fall

Före invasionen av Ukraina ökade Sveriges handel med Ryssland, men efter den 24 februari 2022 har handeln sjunkit kraftigt.
Under tredje kvartalet minskade importen från Ryssland rejält, från 7,1 miljarder kronor 2021 till 0,5 miljard 2022. Det innebär en nedgång med 93 procent, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, som Kommerskollegium har analyserat. Bland de varugrupper som har bidragit mest till nedgången syns olja, kol, anrikat uran, järn och stål, trävaror, gödselmedel samt gummi.
– Inom flera områden har EU och omvärlden genom politiska beslut gjort det mycket svårt eller i vissa fall omöjligt att handla med Ryssland. Statistiken talar sitt tydliga språk – sanktionerna har genomslag, på flera sätt. Även de områden som inte omfattas av sanktionerna påverkas. Många betraktar i dag Ryssland som en osäker marknad och det har blivit lite av ett stigma att ha landet som handelspartner, säger Nils Norell, analytiker på Kommerskollegium.
Viss import från Ryssland ökar
Trots att den allra mesta av handeln med Ryssland sjunker kraftigt finns det undantag. En varugrupp där importen ökar är aluminium. Under det tredje kvartalet i år har svenska företag importerat aluminium från Ryssland till ett värde av 112 miljoner, jämfört med 59 miljoner motsvarande period 2021.
– Vissa typer av aluminium omfattas inte av EU:s embargon, utan är alltså fortfarande möjliga att köpa från Ryssland. Man ska också veta att handeln för enskilda varugrupper och för enskilda kvartal kan fluktuera kraftigt om till exempel en enskilt stor last slår igenom i statistiken, vilket skulle kunna vara en förklaring till varför importen ökar, säger Nils Norell.
Aluminium används till en mängd olika produkter inom svensk industri. Det kan användas till såväl förpackningsmaterial som vid tillverkning av stötfångare och karosser i fordonsindustrin, eller till tak och fönster i byggindustrin.
Exporten sjunker
Även Sveriges export av varor till Ryssland har minskat, från cirka 5,1 miljarder till 1,4 miljarder, under tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period förra året. Det är en minskning med 73 procent. Bland de varugrupper som har bidragit mest till nedgången syns industriella maskiner och apparater, fordon och elektronikprodukter.
Den varugrupp som har ökat mest är export av läkemedel. I EU:s sanktioner riktade mot Ryssland finns flera undantag, bland annat för export av varor till Ryssland för humanitära ändamål, vilket gör att export av till exempel läkemedel kan vara tillåten.
Nyckelord
Kontakter
Presstelefon
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seBilder
Om
Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
@sweboardoftrade
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Företag tjänar på att bli uppköpta av utländska ägare1.6.2023 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska företag som köps upp av utländska ägare ökar sin produktivitet med 10 procent jämfört med företag som inte blir uppköpta. Mest ökar produktiviteten för mindre tjänsteföretag.
Svensk import från Ryssland har minskat mest i EU8.5.2023 06:21:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina har Sveriges varuimport från Ryssland minskat med 90 procent. Det är den största procentuella minskningen i hela EU.
Mer krävs för att öka handeln med miljövaror20.3.2023 07:13:41 CET | Pressmeddelande
I många frihandelsavtal finns åtaganden som syftar till att underlätta handel med klimat- och miljövaror. Men en ny utredning från Kommerskollegium visar att dessa frihandelsavtal inte leder till någon ökad handel med miljövaror.
Ett 60-tal ansökningar om undantag från sanktionerna mot Ryssland22.2.2023 08:44:08 CET | Pressmeddelande
Kommerskollegium fick under förra året in 59 ansökningar om undantag från sanktionerna riktade mot Ryssland och Belarus. Det vanligaste företagen ansöker om är att få exportera varor eller tjänster till Ryssland.
Svårt att köpa och sälja begagnade batterier6.2.2023 14:13:22 CET | Pressmeddelande
Uttjänta batterier från elbilar skulle kunna bidra betydligt mer i den gröna omställningen. Men dagens handelsregler innehåller kraftiga begränsningar för hur företag och länder kan sälja och köpa begagnade litiumjonbatterier. Det visar en ny utredning från Kommerskollegium, som föreslår att reglerna moderniseras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum