Mediemyndigheten

SVT fälls för dokumentär om kontroversiell diagnos

Dela
Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVT:s dokumentär Dox: Fästingkriget som sändes förra året. Dokumentären handlade om en dokumentärfilmares personliga kamp för att bota vad han upplevde som kronisk borrelia. Programmet strider mot kravet på opartiskhet (21/03975).

Programmet

Dox: Fästingkriget är en finsk dokumentärfilm som sändes i SVT1 i oktober förra året. Utgångspunkten för programmet var att skildra dokumentärfilmarens personliga upplevelser av att försöka bota upplevd kronisk borrelia. Programmet inleddes med två skyltar med textinformation bland annat om att det inte finns vetenskapligt bevis för att kronisk borrelia existerar.

 

Nämndens bedömning

I filmen visades delvis animerade avsnitt om upptäckten av borrelia, hur borreliabakterien sprids i kroppen och diagnosticering av borrelia. I sitt beslut konstaterar granskningsnämnden att uppgifterna i dessa avsnitt presenterades på ett sätt som enligt nämnden inte uppfattades som en del av filmarens personliga berättelse, utan snarare kunde uppfattas som vetenskapligt belagd fakta. Merparten av de läkare och forskare som medverkade i programmet tog också ställning för att kronisk borrelia finns. Nämnden anser vidare att den inledande textinformationen till publiken inte i tillräcklig grad kunde anses väga upp den ensidiga skildringen i de delvis animerade avsnitten. Ensidigheten gör därför att programmet fälls.

 

Tidigare avgöranden

Kravet på opartiskhet innebär enligt granskningsnämndens praxis bland annat att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt, så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar ett program eller inslag. Det är tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, men i så fall bör detta klart framgå av programmet eller programpresentationen. Vad gäller ämnet kronisk borrelia har nämnden i ett tidigare ärende prövat och fällt en sändning av en utländsk dokumentärfilm i SVT. Programmet gav en ensidig bild av ämnet och utgångspunkten stod inte tillräckligt klar för publiken (14/01469).

 

Övriga fällda ärenden

  • Ett inslag i TV4Nyheterna fälls för en osaklig översättning av ett uttalande av en tysk minister (21/04568)
  • Ett inslag i SR Sápmi fälls för osaklig framställning om uppklarningsprocenten av brottet tjuvskjutning av renar i Idre polisdistrikt (21/04826)

Friade ärenden

  • Ett inslag i SR:s Plånboken om ett näthandelsföretag (21/04192)
  • Ett inslag i SVT:s Aktuellt om covid-19-läget i Finland (21/04056)
  • Flera inslag i SVT:s Rapport om en klimat-aktion på svenska flygplatser (21/04264)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye