Myndigheten för press, radio och tv

SVT fälls för partiskt agerande i slutdebatten inför valet

Dela

Granskningsnämnden fäller SVT för det avståndstagande som SVT gjorde från uttalanden av Sverigedemokraternas partiledare i programmet "Val 2018: Slutdebatten". Avståndstagandet riskerade att framstå som ett politiskt ställningstagande.

I en direktsänd partiledardebatt två dagar innan valet till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige gjorde SD:s partiledare uttalanden om bland annat varför det enligt hans mening är svårt för invandrare att få jobb och integreras i Sverige. Detta speglades också i ett sammandrag i en senare del av programmet då SVT i ett svepande uttalande tog avstånd från partiledarens inlägg.

Det sätt på vilket SVT:s markering gjordes efter debatten riskerade att framstå som ett politiskt ställningstagande. Nämnden beaktade särskilt att uttalandena gjordes i en partiledardebatt i nära anslutning till valet. Avståndstagandet medförde därmed att programmet stred mot kravet på opartiskhet. 

Övriga ärenden

  • Ett inslag i SVT:s Rapport om kritiken mot SVT efter valdebatten frias (beslut 18/03121).
  • SVT Text om ett uttalande i SVT:s valdebatt frias (beslut 18/03189).
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om att det är lönsamt att äga studentbostäder kritiseras men frias i förhållande till kravet på saklighet (beslut 18/01422).
  • Ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna om en hungerstrejkande rysk filmregissör frias (beslut 18/02806).
  • Ett inslag i Kulturnyheterna i SVT om ett upprop mot Sverigedemokraternas kulturpolitik frias (beslut 18/02968).
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om en rapport över klimatförändringar i städer frias (beslut 18/03397).

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.

För mer information kontakta;
Enhetschef; Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor21.10.2020 09:02:44 CESTPressmeddelande

Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum