Mediemyndigheten

SVT fälls för rapportering om covid-19

Dela
Granskningsnämnden fäller två inslag om rapporteringen om covid-19 i SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt. Båda inslagen strider mot kravet på saklighet.

Rapport

Inslaget i Rapport handlade om att antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 ökar. I inslaget sa en reporter att antalet inlagda personer på sjukhus i Region Skåne hade stigit med 100 personer på en vecka - från 403 till 503. Anmälaren ansåg att den uppgiften var felaktig.

Nämndens bedömning

Granskningsnämnden bedömer sammanfattningsvis att inslaget innehöll felaktig information om antalet inlagda personer på sjukhus i Region Skåne. Nämnden konstaterar att siffran 100 i själva verket gällde en annan uppgift, nämligen den genomsnittliga ökningen av antalet covid-fall de senaste sju dagarna. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet och fälls av nämnden. (dnr. 21/02083)

Aktuellt

Inslaget i Aktuellt handlade om smittspridningen av covid-19 i Europa och Sverige jämfördes med andra europeiska länder. Anmälarna ansåg att en graf som visade på jämförelser mellan olika länder gav en missvisande bild, där bland annat förhållandet mellan Sverige och andra länder föreföll vara betydligt mindre än vad det egentligen var. Anmälarna kritiserade även att SVT använde formuleringen att Sverige låg ”något över EU-genomsnittet” i smittspridning.

SVT har medgett att diagrammet som användes i inslaget var missvisande och sände en rättelse i sändningen dagen efter.

Nämndens bedömning

Granskningsnämnden bedömer sammanfattningsvis att grafiken blev särskilt missvisande för två av länderna i jämförelsen. I den rättelse som SVT sände dagen efter så saknades dels information om vilka två länders smittspridning som illustrerades på ett särskilt felaktigt sätt, dels saknades information om på vilket sätt y-axeln i diagrammet var fel. Rättelsen korrigerade därför inte felet i inslaget. SVT har heller inte visat grund för uppgiften om att Sverige låg något över EU-genomsnittet. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet och fälls på båda punkterna. (dnr 21/01666)

Fakta - Liknande ärenden skapar praxis över tid

För att en rättelse ska kunna anses korrigera ett sakfel i ett inslag är det viktigt att tittarna eller lyssnarna genom rättelsen ska kunna förstå vilken uppgift som blev fel i inslaget, men även få korrekt fakta. Granskningsnämnden har genom sina prövningar utarbetat en praxis för vad som gäller vid rättelser. Dagens beslut gällande Aktuellt följer nämndens praxis som innebär att en rättelse ska vara ett tydligt tillrättaläggande av den felaktiga uppgiften. Det finns flera tidigare fall när nämnden funnit att en rättelse inte tillräckligt har korrigerat en uppgift eller att rättelsen inte varit fullständig (exempel: 20/05837,20/05712, 18/04347, 14/02144, 12/01750, 12/00619).

Övriga ärenden

Fällda

Följande program och inslag fälls av granskningsnämnden.

  • Människor och tro, P1 (dnr. 21/00465 och 21/00627)
  • Morgonpasset i P3 (dnr. 21/02130)

Friade

Följande program och inslag frias av granskningsnämnden.

  • Veckans ord med Kristian Luuk, SVT1 (dnr. 21/01874)
  • TV4Nyheterna (dnr. 21/01800)
  • Nyhetsmorgon, TV4 (dnr. 21/01945)
  • Aktuellt, SVT2 (dnr. 21/02236)
  • Uppdrag granskning: Borta med vinden – vad hände sen?, SVT1 (dnr. 21/00723)

Nyckelord

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye