Myndigheten för press, radio och tv

SVT:s Rapport fälls för osaklighet i två fall

Dela

Granskningsnämnden fäller flera inslag i SVT:s program Rapport för osaklighet. Inslagen handlade om små kärnreaktorer och om reduktionsplikten. Ett missvisande påstående i det ena ärendet och en alltför förenklad framställning i det andra medför att inslagen strider mot kravet på saklighet.

Tre inslag med liknande innehåll som sändes i Rapport i april i år handlade om framtiden för kärnkraft med fokus på små kärnkraftverk. I de återkommande inslagen påstods att höga kostnader varit det tyngsta argumentet mot ny kärnkraft. Nämnden bedömer att påståendet blev missvisande eftersom andra väsentliga argument och frågor om risker utelämnades. Inslagen fälls därför i fråga om saklighet (22/01437).  

I Rapport den 8 juni 2022 sändes ett inslag om politiska förslag att förändra reduktionsplikten och vad det skulle få för effekter på klimatet. I inslaget framställdes en bilist som tankade diesel som en klimathjälte. I kombination med bland annat en tillspetsad formulering om klimatnytta i påannonseringen blev helhetsintrycket att det är positivt för klimatet att köra fossildrivna bilar. Enligt nämndens bedömning blev framställningen av reduktionspliktens klimatnytta därmed så förenklad att inslaget strider mot kravet på saklighet (22/01797). 

Friade ärenden 

  • Inslag i SVT:s Aktuellt om vindkraft på Orkneyöarna (22/01623).
  • SVT:s program Vetenskapens värld: Det svenska skolexperimentet del 1 om reformer av det svenska skolsystemet (22/01677).
  • SR:s program Kaliber: Elchocken och ministerns omöjliga löften om elförsörjningen i Sverige (22/01675).
  • TV4:s program Fuskarna del 2 – Skönhetsfusket om skönhetsingrepp som gått fel (22/01890).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Dagspressens lönsamhet ökade under pandemins andra år19.10.2022 11:07:31 CEST | Pressmeddelande

Medieåret 2021 präglades, precis som föregående år, av coronapandemin. Under året ökade dagspressen sin lönsamhet och reklaminvesteringarna slog nytt rekord, visar rapporten Medieekonomi 2022 från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Det ekonomiskt starka året kan förklaras av ökade reklamintäkter, stabila läsarintäkter och sänkta kostnader. Rapporten visar samtidigt att utvecklingen där en växande andel av reklaminvesteringarna lämnar nordiska medier - till förmån för de globala plattformarna - har förstärkts.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum