Täby kommun

Täby näst bästa kommun i Sverige enligt invånarna

Dela
När invånarna får säga vad de tycker om den kommun de bor i hamnar Täby i topp. Det visar resultaten från SCB:s medborgarundersökning för år 2020. I undersökningens tre olika delar ligger Täby topp tre bland Sveriges kommuner.
Stolpaskogen i Täby.
Stolpaskogen i Täby.

- Det är viktigt för oss att veta vad Täbyborna tycker och hur de upplever kommunens verksamheter. Det är glädjande att vi hamnar bäst i länet och tvåa riket när det gäller inflytande över kommunens verksamheter. Det är ett fantastiskt betyg. Vi kommer fortsätta att kämpa för att förbättra den kommunala servicen med hög kvalitet i välfärden och med stor valfrihet, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Jämfört med år 2019 behåller Täby toppplaceringar i de olika områdena. 

- Service och bemötande är ett område vi prioriterar även under nästa år. Resultaten från denna undersökning är väldigt bra och nu ska vi utveckla vår service till invånarna ännu mer, säger Hans Ahlgren (L), kommunalråd.

SCB:s medborgarundersökning kan sammanfattas i tre olika delar. 

Nöjd-Medborgar-Index (NMI) handlar om kommunens olika verksamheter, däribland bemötande och tillgänglighet, äldreomsorg, grundskola, gator och vägar. I den delen är Täby tvåa i landet. Kring delområdet gång- och cykelvägar kommer Täby på första plats i landet. 

Nöjd-Inflytande-Index (NII) har frågor om invånarnas inflytande över kommunala beslut och verksamheter, kontakt, information, påverkan och förtroende. Här placerar sig Täby tvåa i landet. 

Nöjd-Region-Index (NRI) har frågor om kommunen som en plats att bo och leva på. I denna del hamnar Täby på plats tre i landet. Här mäts områden som arbets- och utbildningsmöjligheter, bostäder, kommunikationer, kommersiellt utbud, fritidsmöjligheter, trygghet. 

- Det är glädjande att få så här fin respons från Täbys invånare. Alla vi som jobbar i kommunen strävar efter att alltid ge bästa möjliga service. Vi är mitt i ett spännande utvecklingsarbete och vi vill bli ännu bättre, säger Katarina Kämpe, kommundirektör i Täby.

Kontakter

Bilder

Stolpaskogen i Täby.
Stolpaskogen i Täby.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Täby kommun
Täby kommun
Esplanaden 3
183 80 Täby

08-555 590 00http://www.taby.se

Täby är en av Sveriges mest välskötta kommuner med stor valfrihet, välfärdstjänster av hög kvalitet, attraktivt näringslivsklimat och stabil ekonomi. Skolorna i kommunen uppvisar toppresultat, förskolorna erbjuder en trygg och stimulerande miljö och vid kommunens äldreboenden är nöjdheten stor. Läget är attraktivt med närhet till både Stockholm och Arlanda, samtidigt som tillgången till skog, hav och strövområden ger möjlighet till naturupplevelser och rekreation.

Följ Täby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Täby kommun

Starkt ekonomiskt resultat för Täby22.3.2023 07:25:00 CET | Pressmeddelande

Den 27 mars väntas kommunstyrelsen fatta beslut om årsredovisningen för år 2022. Täbys resultat efter justering för poster av engångskaraktär är 325 miljoner kronor. Uppföljningen visar fortsatt god ekonomisk hushållning och att alla verksamheter bidrar till att nå uppsatta inriktningsmål. 2022 års överskott går till att finansiera Täby kommuns investeringar, som till exempel Täby simhall och skolrenoveringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum