Täby kommun

Täby näst bästa kommun i Sverige enligt invånarna

Dela

När invånarna får säga vad de tycker om den kommun de bor i hamnar Täby i topp. Det visar resultaten från SCB:s medborgarundersökning för år 2020. I undersökningens tre olika delar ligger Täby topp tre bland Sveriges kommuner.

Stolpaskogen i Täby.
Stolpaskogen i Täby.

- Det är viktigt för oss att veta vad Täbyborna tycker och hur de upplever kommunens verksamheter. Det är glädjande att vi hamnar bäst i länet och tvåa riket när det gäller inflytande över kommunens verksamheter. Det är ett fantastiskt betyg. Vi kommer fortsätta att kämpa för att förbättra den kommunala servicen med hög kvalitet i välfärden och med stor valfrihet, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Jämfört med år 2019 behåller Täby toppplaceringar i de olika områdena. 

- Service och bemötande är ett område vi prioriterar även under nästa år. Resultaten från denna undersökning är väldigt bra och nu ska vi utveckla vår service till invånarna ännu mer, säger Hans Ahlgren (L), kommunalråd.

SCB:s medborgarundersökning kan sammanfattas i tre olika delar. 

Nöjd-Medborgar-Index (NMI) handlar om kommunens olika verksamheter, däribland bemötande och tillgänglighet, äldreomsorg, grundskola, gator och vägar. I den delen är Täby tvåa i landet. Kring delområdet gång- och cykelvägar kommer Täby på första plats i landet. 

Nöjd-Inflytande-Index (NII) har frågor om invånarnas inflytande över kommunala beslut och verksamheter, kontakt, information, påverkan och förtroende. Här placerar sig Täby tvåa i landet. 

Nöjd-Region-Index (NRI) har frågor om kommunen som en plats att bo och leva på. I denna del hamnar Täby på plats tre i landet. Här mäts områden som arbets- och utbildningsmöjligheter, bostäder, kommunikationer, kommersiellt utbud, fritidsmöjligheter, trygghet. 

- Det är glädjande att få så här fin respons från Täbys invånare. Alla vi som jobbar i kommunen strävar efter att alltid ge bästa möjliga service. Vi är mitt i ett spännande utvecklingsarbete och vi vill bli ännu bättre, säger Katarina Kämpe, kommundirektör i Täby.

Kontakter

Bilder

Stolpaskogen i Täby.
Stolpaskogen i Täby.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Täby kommun
Täby kommun
Esplanaden 3
183 80 Täby

08-555 590 00http://www.taby.se

Täby är en av Sveriges mest välskötta kommuner med stor valfrihet, välfärdstjänster av hög kvalitet, attraktivt näringslivsklimat och stabil ekonomi. Skolorna i kommunen uppvisar toppresultat, förskolorna erbjuder en trygg och stimulerande miljö och vid kommunens äldreboenden är nöjdheten stor. Läget är attraktivt med närhet till både Stockholm och Arlanda, samtidigt som tillgången till skog, hav och strövområden ger möjlighet till naturupplevelser och rekreation.

Följ Täby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Täby kommun

Satsningar på välfärdens kärna med bibehållen låg skatt för Täby 202112.10.2020 12:38:00 CESTPressmeddelande

Den politiska inriktningen för Täby ligger fast under mandatperioden. I Täbyalliansens förslag till budget för 2021 ligger skatten kvar på samma nivå som år 2020. Hela budgeten kommer att presenteras i början av november 2020. Nedan redovisas några satsningar som kommer att ingå i budgeten. - I den kommande budgeten fortsätter vi våra satsningar på välfärdens kärna samtidigt som vi bibehåller en låg skatt. En trygg kommun med hög kvalitet i verksamheterna är en viktig prioritering i budgeten. En styrning mot höjd kvalitet kan uppnås genom olika kvalitetspengar som vi redan har i kommunen idag. En nyhet i årets budget är att vi särskilt kommer att satsa på en matpeng för ökad kvalitet som ska gälla förskola, skola och inom äldreomsorgen, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande - Skolan och förskolan är centrala verksamheter i hela samhället. För att ge ännu bättre förutsättningar höjs skolpengen med 2 %, totalt drygt 15 miljoner kronor, och förskolepengen med 1,75 % vilket

Täby inför besöksrutiner30.9.2020 12:59:00 CESTPressmeddelande

I samhället råder en pandemi och vi avråder besök inomhus i nuläget för att minimera smittrisk. Från 1 oktober finns inget förbud mot besök men för att minska smittspridningen behöver besök ske restriktivt. - Vi får rapporter om att smittspridningen ökar i Stockholmsområdet. När det nu blir möjligt att besöka äldreboenden är det viktigt att vara försiktig, anmäla sitt besök i förväg och att man har kontakt med så få som möjligt, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. Fortsatt gäller Folkmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta. Där betonas bland annat om vikten av god handhygien, host- och nysetikett, hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk eller har symtom samt att personer över 70 år och andra riskgrupper bör begränsa sina fysiska kontakter. Personer som bor på särskilda boenden för äldre tillhör de riskgrupper som har en större risk för svår sjukdom om de smittas med covid-19. Tillsammans skapar vi säkra besök: - Anmäl ditt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum