Transportstyrelsen

Tågbolag ska kunna sälja biljetter minst fyra månader innan avgång

Dela

Trafikverket levererar inte körplaner till tågmarknadens aktörer i tillräckligt god tid. Det gör att bolagen inte kan planera sin trafik eller sälja biljetter med framförhållning. Något som i sin tur försvårar för resenärer att välja tåget som transportsätt. Nu förelägger Transportstyrelsen Trafikverket att lösa problemet.

Transportstyrelsen riktar föreläggande mot Trafikverket. Bild: Liza Simonsson
Transportstyrelsen riktar föreläggande mot Trafikverket. Bild: Liza Simonsson

För att tågbolag ska kunna planera sin trafik och sälja biljetter ska Trafikverket senast 18 veckor innan en avgång meddela om och i så fall hur ett tåg påverkas av planerade banarbeten. Men Trafikverket har i år inte kunna hålla tidsgränsen vilket har skapat stora problem för både tågbolagen och deras kunder. I de värsta fallen har besked kommit bara några få dagar innan avgång. Transportstyrelsen förelägger nu Trafikverket att vidta åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

– Att inte få besked om eller hur ett tåg påverkas skapar en stor osäkerhet hos tågbolagen. De får svårt att planera sin verksamhet och kan inte sälja biljetter eller erbjuda tåg som ett alternativ för godstransporter. Trafikverket behöver agera så de kan lämna nödvändiga besked till tågbolagen i tillräckligt god tid, säger Carl von Utfall Danielsson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Efter att ha följt frågans utveckling startade Transportstyrelsen under våren ett tillsynsärende. I utredningsarbetet har det framkommit att Trafikverket inte uppfyller de krav som ställs i regelverken och att man brister i sitt ansvar mot aktörerna på tågmarknaden.

Försvårar klimatomställningen

Att resa och frakta gods med tåg är ett klimatsmart alternativ och det är angeläget att resenärer och företag har möjlighet att välja sådana transporter i så hög utsträckning som möjligt. Att biljetter inte finns tillgängliga för försäljning eller att det inte går att erbjuda tåg för godstransporter innebär en risk för att resenärer och företagen väljer andra transportmedel. På lång sikt innebär det risk för förändrade beteenden och att man konsekvent väljer bort tåget för andra trafikslag i framtiden.

– Vi vet att Trafikverket arbetar hårt för att komma tillrätta med det här. Men tågbolagen lever av sina intäkter och måste kunna sälja biljetter i tid. Vi vill se ytterligare ansträngningar från Trafikverkets sida och därför väljer vi nu att förelägga dem med krav på åtgärder. I förlängningen kan det bli aktuellt med vitesföreläggande, säger Carl von Utfall Danielsson.

Fakta – Tågplan

Trafikverket gör varje år en tågplan med tidtabeller som gäller från mitten av december och ett år framåt. Tågplanen bestäms i september, då tågbolagen får besked om vilka tåg de får köra. Även banarbeten ska få plats i tågplanen. Vid banarbetena kan avgångar ställas in, och ibland kan tågen få köra en annan rutt. Men det får inte tågbolagen reda på i september, utan Trafikverket fortsätter under året sin detaljplanering kring hur tågen ska gå förbi banarbetena. Senast 18 veckor innan avgång ska Trafikverket meddela tågbolagen hur de får köra sina tåg vid planerade banarbeten.

Tågplan – att skapa tidtabeller för tåg (på Trafikverkets webbplats)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Transportstyrelsen riktar föreläggande mot Trafikverket. Bild: Liza Simonsson
Transportstyrelsen riktar föreläggande mot Trafikverket. Bild: Liza Simonsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Norrbotten leder i utbildningar för förarbevis för vattenskoter4.7.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Norrbotten är i topp i antal personer som genomgått utbildning för förarbevis för vattenskoter, räknat i proportion till folkmängden. Dessutom är andelen kvinnor som går igenom utbildningen högst i landet. Utbildningslusten är hög också i Västerbotten och Västernorrland. Jämfört med områdena runt Stockholm eller Göteborg är andelen som genomgått utbildning till förarbevis i de norra länen många gånger högre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum