Techsektorn larmar: 70 000 IT-experter kan saknas år 2024
Techsektorn har länge saknat arbetskraft och trots pandemin så är behovet av kompetens fortsatt stort. Nu larmar branschen om ett förväntat underskott på 70 000 personer år 2024 om inte kraftfulla åtgärder vidtas. Det framgår i en ny rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen.

- Den digitala omställningen, som påskyndats ytterligare med anledning av coronakrisen, medför en kraftigt ökad efterfrågan på digitala lösningar så som videomöten, molntjänster och e-handel. För att möta denna efterfrågan behövs det innovativa företag och kunniga medarbetare som utvecklar och underhåller digital infrastruktur och digitala tjänster, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.
”IT-kompetensbristen” är IT&Telekomföretagens fjärde kartläggning av kompetensbristen inom den digitala sektorn, och visar att de utmaningar som rapporterades 2012, 2015 respektive 2017 i stort kvarstår.
Enligt 2020-års rapport återfinns bristen på kompetens inom bland annat systemutveckling, artificiell intelligens (AI), IT-säkerhet, användbarhetsdesign, spelutveckling och 5G-teknik.
- I tider av hög arbetslöshet - och då behovet av digitala tjänster och produkter är enormt - har vi alltså en sektor som skriker efter kompetens. Detta är något som regeringen måste hörsamma. Idag tackar företag inom techsektorn nej till uppdrag då de saknar tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens. Många jobbtillfällen går därmed också förlorade, fortsätter Åsa Zetterberg.
Även om coronakrisen är utmanande också för delar av techsektorn så beskrivs den totala efterfrågan på digital spetskompetens som ökande över tid. IT&Telekomföretagen efterlyser flera satsningar för att få fler att intressera sig för, utbilda sig och ta steget till jobben inom techsektorn. Branschen behöver fortsatt ta sitt ansvar, men då detta är en samhällsfråga behöver fler bidra. Branschen vill se att regeringen tar taktpinnen för en offensiv och samlad kompetensagenda för framtidens arbetsmarknad.
- Ett första viktigt steg skulle vara att regeringen tog initiativ till att inrätta ett strategiskt högnivåforum som bevakar, koordinerar och agerar för att råda bot på bristen av digital spetskompetens, säger Åsa Zetterberg.
För att tillgodose kompetensbehoven inom techsektorn föreslår IT&Telekomföretagen tio nödvändiga insatser:
1. Inrätta ett högnivåforum kring digital spetskompetens
2. Säkra att digitaliseringen genomsyrar kunskapsinnehållet i hela skolsystemet
3. Kompetensutveckla lärare så de kan visa både tjejer och killar vägen in i den digitala framtiden
4. Säkerställ att fler tech-studenter - tjejer såväl som killar - fullföljer sina utbildningar
5. Se till att redan framgångsrika yrkeshögskolan blir ännu bättre
6. Öppna högskolan på riktigt för personer i yrkesverksam ålder
7. Inför techcheckar à 10 000 kronor - ett individbaserat stöd till digital kompetensutveckling - så att alla yrkesverksamma får förutsättningar att utveckla sina digitala färdigheter
8. Inför kompetensavdrag för att underlätta för företag att investera i sin personal
9. Attrahera internationella talanger till Sverige och stoppa kompetensutvisningarna
10. Ta gemensamma krafttag för ökad jämställdhet och mångfald inom techsektorn.
Ta del av rapporten här: https://www.itot.se/2020/12/it-kompetensbristen/
Kontakter
Fredrik von EssenNäringspolitisk expert
kompetensförsörjning
Nicole ViannaKommunikatör med pressansvar
Tel:+46 72 147 74 40nicole.vianna@itot.seBilder


Om
TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.
Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.
Följ TechSverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TechSverige
Ny rapport: Tech ökar takten i klimatomställningen3.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
TechSverige presenterar i dag en ny rapport som belyser techbranschens dubbla roll i hållbarhetsfrågan; dels arbetet med att minska sin egen klimatpåverkan, dels möjligheten att bidra till en hållbar omställning av samhället i stort.
Sex nya ledamöter tar plats i TechSveriges styrelse25.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vid årsmötet den 24 maj valdes en delvis ny styrelse för TechSverige. Sex nya ledamöter med representativt urval från medlemsföretagen tar nu plats i styrelsen.
Techagenda för Sverige säkrar Sverige som världsledande technation24.5.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den svenska techsektorn är bland de starkaste i världen, men en ny studie visar att Sverige riskerar att halka efter internationellt vilket kan få allvarliga konsekvenser. TechSverige har identifierat 10 områden som politiker och andra beslutsfattare behöver fokusera på för att säkra Sveriges plats som världsledande technation.
TechSveriges experter är på plats i Almedalen19.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
TechSverige är på plats under årets Almedalsvecka. Kontakta oss gärna om du behöver en expert till ditt arrangemang. Vi kan bidra med kunskap, tyckande och kloka insikter om allt ifrån tech och digitalisering till frågor om hållbarhet, demokrati, kompetensförsörjning, cybersäkerhet, välfärdsteknik och digital infrastruktur.
Välkommet uppdrag för bättre uppkoppling på tåg4.4.2022 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har gett Post- och telestyrelsen, PTS, i uppdrag att analysera och lämna förslag på åtgärder som kan möjliggöra bättre mobil uppkoppling för tågresenärer. Förslaget välkomnas av branschorganisationerna TechSverige och Tågföretagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum