Riksteatern

Teckenspråksavatar på svenska teatrar kan bli verklighet när Riksteatern Crea tar fram ny teknik

Dela
Under oktober månad pågår det experimentverkstad i Riksteaterns lokaler i Hallunda. Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, arbetar med ett projekt som handlar om att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på en teaterscen.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.

– Vi ska testa och experimentera oss fram i hur en teckenspråksavatar kan se ut i realtid. Med nuvarande teknik kan man skapa talande avatarer, men att göra en avatar som använder teckenspråk är väldig komplicerat då det krävs mycket detaljer kring ansiktet, ögonen, munnen och inte minst fingrarna. Dessutom ska den ha så lite fördröjning som möjligt för att hålla en konstnärlig verkshöjd och känsla, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Projektet med den teckenspråkiga avataren befinner sig i en undersökande fas med förhoppningom att det ska leda till att avataren går att utveckla så att den håller måttet till en kommande Riksteatern Crea-produktion. 
 
– Riksteatern Crea är en av världens ledande teckenspråkiga teatrar, vi gör scenkonst på ett språk som har enorma artistiska möjligheter och följer en scenkonsttradition som är banbrytande, normkritisk och vågar testa nya grepp. Det är därför också självklart för oss att följa den konstnärliga utvecklingen inom bland annat digital teknik för att kunna erbjuda vår publik nya scenkonstupplevelser, säger Mindy Drapsa.


Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Riksteatern Crea använder scenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Kontakter

Bilder

Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye