Riksteatern

Teckenspråksavatar på svenska teatrar kan bli verklighet när Riksteatern Crea tar fram ny teknik

Dela
Under oktober månad pågår det experimentverkstad i Riksteaterns lokaler i Hallunda. Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, arbetar med ett projekt som handlar om att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på en teaterscen.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.

– Vi ska testa och experimentera oss fram i hur en teckenspråksavatar kan se ut i realtid. Med nuvarande teknik kan man skapa talande avatarer, men att göra en avatar som använder teckenspråk är väldig komplicerat då det krävs mycket detaljer kring ansiktet, ögonen, munnen och inte minst fingrarna. Dessutom ska den ha så lite fördröjning som möjligt för att hålla en konstnärlig verkshöjd och känsla, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Projektet med den teckenspråkiga avataren befinner sig i en undersökande fas med förhoppningom att det ska leda till att avataren går att utveckla så att den håller måttet till en kommande Riksteatern Crea-produktion. 
 
– Riksteatern Crea är en av världens ledande teckenspråkiga teatrar, vi gör scenkonst på ett språk som har enorma artistiska möjligheter och följer en scenkonsttradition som är banbrytande, normkritisk och vågar testa nya grepp. Det är därför också självklart för oss att följa den konstnärliga utvecklingen inom bland annat digital teknik för att kunna erbjuda vår publik nya scenkonstupplevelser, säger Mindy Drapsa.


Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Riksteatern Crea använder scenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Kontakter

Bilder

Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum