Riksteatern

Teckenspråksavatar på svenska teatrar kan bli verklighet när Riksteatern Crea tar fram ny teknik

Dela

Under oktober månad pågår det experimentverkstad i Riksteaterns lokaler i Hallunda. Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, arbetar med ett projekt som handlar om att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på en teaterscen.

Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.

– Vi ska testa och experimentera oss fram i hur en teckenspråksavatar kan se ut i realtid. Med nuvarande teknik kan man skapa talande avatarer, men att göra en avatar som använder teckenspråk är väldig komplicerat då det krävs mycket detaljer kring ansiktet, ögonen, munnen och inte minst fingrarna. Dessutom ska den ha så lite fördröjning som möjligt för att hålla en konstnärlig verkshöjd och känsla, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Projektet med den teckenspråkiga avataren befinner sig i en undersökande fas med förhoppningom att det ska leda till att avataren går att utveckla så att den håller måttet till en kommande Riksteatern Crea-produktion. 
 
– Riksteatern Crea är en av världens ledande teckenspråkiga teatrar, vi gör scenkonst på ett språk som har enorma artistiska möjligheter och följer en scenkonsttradition som är banbrytande, normkritisk och vågar testa nya grepp. Det är därför också självklart för oss att följa den konstnärliga utvecklingen inom bland annat digital teknik för att kunna erbjuda vår publik nya scenkonstupplevelser, säger Mindy Drapsa.


Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Riksteatern Crea använder scenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Kontakter

Bilder

Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum