Teknikindustrin: Sjätte kvartalet i rad med försämrat affärsläge

– Utfallet för första kvartalet visar små förändringar jämfört med avslutningen av 2022. Visserligen avtar index över affärsläget, men orderingången är fortsatt positiv, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.
– Samtidigt vet vi att effekterna av den senaste tidens globala räntehöjningar slår igenom med fördröjning. Att 2023 startar utan ett klart försämrat utfall i olika konjunkturindikatorer är inget vi ska räkna med under resten av året, fortsätter Bengt Lindqvist.
Sammantaget ökar orderingången i något högre omfattning än föregende kvartal. Andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande visar sammantaget en liten minskning. Behovet av arbetskraft är högre än normalt men visar ingen förändring jämfört med sista kvartalet förra året.
Index över teknikindustrins sammantana bedömning av affärsläget avtar återigen från en högre nivå än normalt. Samma bild får vi om vi tittar på teknikindustri i euroområdet,
Efterfrågan på teknikindustrins produkter är cyklisk och den fortsätter att avta efter uppsvinget som startade andra halvåret 2020.
Bidraget till den ökade orderingången kommer främst från maskin- och transportmedelsindustrin samt tillverkare av och leverantörer till elmaskiner/elapparatur inklusive energiteknik.
Ökad orderingång från exportmarknaden visar också leverantörer till bygg- och anläggningssektorn samt leverantörer till fordonsindustrin.
Däremot visar byggleverantörer en minskad orderingång från Sverige vilket faller sig naturligt efter mycket svaga konjunktursignaler från byggsektorn i Sverige.
Bristen på yrkesarbetare och bristen på ingenjörer/tekniker ligger kvar på samma nivå som föregående kvartal men med variationer inom delbranscher och grupper av leverantörer. Andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande visar sammantaget en liten minskning men även här med variationer inom delbranscher.
Teknikföretagens konjunkturbarometer för 1:a kvartalet omfattar bedömningar från 502 företag med en försäljning på sammanlagt till 938 Mdr SEK, varav 80 procent säljs på exportmarknader.
Teknikföretagens barometer utges i mars, juni, september och december.
Kontakter
Bengt LindqvistEkonom
Tel:+46 8 782 08 34bengt.lindqvist@teknikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder

Dokument
Om
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Civil och militär forskning hör ihop28.3.2023 16:25:25 CEST | Pressmeddelande
Koppla samman civil och militär forskning. Det är en av frågorna som Teknikföretagen vill lyfta i det nya näringslivsrådet med regeringen.
Ja till OpOs hemställan – men med reservationer24.3.2023 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på 6,5 procent i ett 24 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna och Tekniktjänstearbetsgivarna accepterar OpO:s hemställan, men ser utmaningar i den föreslagna nivån.
Nu får startups hjälp inom arbetsrätt22.3.2023 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Teknikföretagen och Swedish Incubators & Scienceparks (SISP) ingår ett samarbete i teamutvecklingsprogrammet STEP (Startup Team Entrepreneurship Program) för att erbjuda svenska startups inom teknikbranschen en introduktion i arbetsrätt.
Teknikföretagen positivt till OpO:s förslag – med förbehåll10.3.2023 13:15:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår i sin så kallade skiss ett 36 månader långt riksavtal för industrin. Teknikföretagen anser att skissen har utformats i enlighet med föresatserna i Industriavtalet men bedömer det mindre sannolikt att det går att träffa ett så långt avtal den här gången givet oförutsägbarheten i den världsekonomiska utvecklingen.
Hur illa blir det?7.3.2023 10:15:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges BNP väntas fortsätta falla under första halvåret 2023 följt av en viss uppgång mot slutet av året, vilket sammantaget väntas ge ett fall med drygt en procent under året. Därefter sker en stabilisering varefter BNP gradvis tar fart under 2024 med en årlig tillväxt på 1,4 procent. Den bedömningen gör Industriekonomerna i sin konjunkturprognos som presenterades idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum