Tidsresor, vårkonsert och ukrainsk äggmålning när Skansen bjuder in till påskfirande

Skansen inleder våren med stort påskfirande den 6-16 april. Under påsken fylls parken med mängder av aktiviteter för både barn och vuxna. Det blir bland annat vårkonsert i Seglora kyrka, klurig äggjakt på Lill-Skansen, folkmusik, påsklekar från förr, kreativt påskpyssel, spännande sägner om påskkärringar, trollpackor och magiska väsen och historiska påskfiranden.
– I museet reser vi bakåt i tiden till påsken förr. Du kan kliva in i historien och uppleva hur påsken firades – eller inte firades – maten som åts, hur man pyntade och de tankar om folktro och magi som vi människor hade. Och kanske i vissa delar fortfarande har idag…, säger Åsa Magnusson, kulturhistorisk chef på Skansen.
I Skogens hus är hantverk och skaparglädje i fokus. Här blir det påskpyssel med inspiration från historien, ansiktsmålning och kvastbindning för alla barn. Nytt för i år, och intressant för alla åldrar, är att det även går att uppleva och pröva på traditioner från andra delar av Europa som lettisk och estnisk äggfärgning och traditionell ukrainsk äggmålning.
– Att måla vackert dekorativa ägg är en stor del av den ukrainska påsktraditionen. Det är en noggrann flerstegsprocess som innefattar smält bivax och färgbad för att lager för lager låta detaljerna i mönstret komma fram. Vi är så glada över chansen att få lyfta ukrainsk tradition och ett så fantastiskt hantverk i årets firande på Skansen, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.
Skansen är öppet kl 10-16 under påsken.
Påskens alla aktiviteter
- Kvastbindning, 6 april. Kvasten är ett måste för att kunna flyga till Blåkulla på skärtorsdagen! Få hjälp av Skansens byalag att binda en egen, äkta kvast i Skogens hus.
- Ukrainsk äggmålning, 7 april. Se hur man målar vackra, dekorativa ägg enligt den ukrainska påsktraditionen och ta tillfället i akt att själv prova på!
- Lettisk och estnisk äggfärgning, 7 april. Se hur man färgar ägg med växter enligt lettisk och estnisk tradition, med vackra mönster och marmorering.
- Äggapickning och äggrullning, 8-9 april. Prova på två skånska påsklekar från förr.
- Sägner i Back-Mats stuga, 6-10 april. Lyssna till spännande sägner om påskkärringar, trollpackor och magiska väsen.
- Ansiktsmålning, 6-10 april. Bli målad till påskkärring eller påskhare.
- Vårkonsert med Skansenkören i Seglora kyrka, 8 april kl 14.
- Påskmusik med Templets musikkår i Seglora kyrka, 9 april kl 14.
- Låtspel med Skansens spelmän i Älvrosgården, 8–10 april.
- En dyster långfredag på 1870-talet, 6-16 april. Kliv in i Oktorpsgården och lär dig mer om seder, folktro och påskmat i Halland under denna tid.
- Skärtorsdag på 1910-talet, 6-16 april. I Posthuset är man fullt upptagna med att sortera påskkort till Virserumsborna.
- Påskafton på 1920-talet, 6-16 april. Träffa familjen som bodde i Skånegården och se hur bordet dukas upp med påskmat.
- Påskdagen på 1930-talet, 6-16 april. Järnhandlarfamiljen förbereder en påskbjudning för vänner med bordspynt och mat som hör till påskdagsfirandet.
- Äggjakt – tipspromenad på Lill-Skansen, 6-16 april. Gissa vems ägget är på Lill-Skansens kluriga tipspromenad! Det är inte bara våra fåglar som lägger ägg – här träffar du ormar, insekter och sköldpaddor som också gör det
- Häxkvasthoppning, 6-16 april. Ta några varv på kvasten på häxkvast-banan!
- Påskpyssel, 6-16 april. Gör ditt eget påskkort eller pynt till påskriset, på samma sätt som man gjorde förr.
- Klurig tipspromenad för stora och små, 6-16 april. Startar vid Statarlängan.
- Åka häst och vagn, 6-16 april. Vid Seglora Kyrka kan du prova på att åka häst och vagn.
- Djurprat, 6-16 april. Hör våra djurvårdare berätta om flera av våra djur! Fyra gånger per dag kan man dessutom följa med miljöhjälten Kapten Reko för djurprat, matning, berikning eller träning på nära håll.
- Bergbanan är öppen. Passa på att ta den 200 meter långa turen på väg till eller från Skansen.
För intervjuförfrågningar och pressbesök kontakta oss på press@skansen.se.
Nyckelord
Kontakter
Yvonne NordlindAvdelningschef Marknads- och kommunikationsavdelningen
Tel:0731-525832yvonne.nordlind@skansen.seBilder



Länkar
Om
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Stort nationaldagsfirande på Skansen 6 juni 15.5.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 6 juni, Sveriges Nationaldag, firas stort på Skansen. Dagtid blir det firande för hela familjen med försommarkonsert, flaggpyssel, samiskt hantverk och mycket mer. På kvällen firas det traditionsenligt i SVT och på Sollidenscenen med musik och tal till Sverige i närvaro av kungafamiljen. Vi uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.
Sandqvist och Skansen lanserar barnryggsäck av restmaterial2.5.2023 16:59:46 CEST | Pressmeddelande
Skansen och Sandqvist lanserar barnryggsäcken Knutte, i limiterad upplaga. Knutte är inspirerad av Skansens uppdrag att utbilda sina besökare om Sveriges natur- och kulturarv. Sandqvist har tidigare gjort ett par barnryggsäckar, men i dagsläget är Knutte den enda i sortimentet.
Hanna Wendelbo skapar levande blomsterkonstverk på Skansen28.4.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
"Att få möjligheten att lyfta in något så kortvarigt som blomster i rum med anor från 1700-talet gör att tanken om tidsperspektivet svindlar", säger Hanna Wendelbo. Under maj förvandlar designern, formgivaren och trädgårdsfantasten den anrika Skogaholms herrgård till ett levande konstverk. I en blomsterutställning smyckas 1700-talsrummen med vårens svenska slow flowers.
Gör som 3 949 andra par och gift er eller förnya löftena på Skansens Drop in-bröllop 26.4.2023 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Drop in-bröllop är dagen då Skansen i Stockholm fylls med par som vill gifta sig eller förnya sina löften. Den 10 juni är det dags för årets bröllopsyra. Allt brudparet behöver göra är att ta med legitimation och hindersprövning. Vigselförrättare, vittnen, brudbuketter och Sveriges Radios Symfoniorkester finns redan på plats.
Trädgårdsmarknad, sticklingsbyte och historiska odlingar under Skansens Trädgårdsdagar 25.4.2023 10:20:00 CEST | Pressmeddelande
Under tre helger i maj förvandlas Skansen och Skogaholms Herrgård från 1700-talet till en plats för inspiration och kunskap inför stundande trädgårdssäsong. Gå på trädgårdsmarknad, få tips från Skansens trädgårdsmästare och naturpyssla. Årets Trädgårdsdagar bjuder även på flera nyheter, däribland sticklingsbyte, trädgårdskafé, naturvinskurs och guidade visningar genom stadsodlingens historia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum