Riksteatern

Tiger symboliserar rädslan för främlingen

Dela

[image]

Den 2 april har Riksteatern premiär för Tigern, ett drama om vår rädsla för det främmande. Pjäsen är en mokumentär, en fiktiv dokumentär, skriven av Gianina Carbunariu och regisserad av Sofia Jupither där bland annat duvor och en sibirisk tiger får symbolisera hur människor reagerar på det okända.

På ett helt vanligt torg, med helt vanliga duvor i en helt vanlig europeisk stad står plötsligt en sibirisk tiger som rymt från stadens djurpark. Genom den sanna historien om tigern berättar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Carbunariu på ett humoristiskt sätt om vår nutid och Europa idag.

- Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enats om att vara rädda för utan att egentligen ha belägg för det. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka… Jag valde mokumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer, berättar Gianina Carbunariu.

Tigern behandlar på ett humoristiskt, ömsint och skarpt vis en av vår samtids största utmaningar, där främlingen ses som det största hotet, samtidigt som rörligheten i världen är större än någonsin. Med mycket värme beskriver pjäsen hur vår osäkerhet inför framtiden förändrar våra attityder till våra medmänniskor och skapar ett ”vi och dom”-samhälle.

- Genom att rollerna porträtterar helt vanliga människor hoppas vi på att kunna öka medvetenheten kring vad rädsla egentligen gör med oss själva och vårt samhälle, säger Sofia Jupither, regissör.

Sofia Jupither är mångfaldigt prisbelönad för sina uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo. Tigern är den första produktionen av det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theatre Company. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro Länsteater.

Produktionen genomförs med stöd av PostkodLotteriets kulturstiftelse och Rumänska kulturinstitutet. Tigern har spelats i Oslo, Bukarest, Helsingfors och ska även till Bryssel senare i år.

På scen:

David Fukamachi Regnfors, känd bland annat som Klas Östergren i Gentlemen samt roller i Hotell och Call girl.

Fredrik Gunnarson är kanske allra mest känd som polisen Johan Svartman i Wallander-filmerna men har också länge varit verksam vid Malmö Stadsteater.

Anders Hambraeus tillhör Örebro Länsteaterns fasta ensemble där han bland annat spelat i Lasse-Maja - Musikalen. Anders har även medverkat i filmen Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla.

Åsa Persson har under sin teater- och filmkarriär bland annat spelat i Lars Noréns Fragmente samt i filmerna Kapten Sverige och Wallander: blodsband.

Jonas Sjöqvist har bland annat spelat i filmerna Att döda ett barn, Hotell och Johan Falk: De fredlösa.

Tillsammans spelar skådespelarna 23 roller som gestaltar utanförskap och rädslan för det okända.

Tigern turnerar med Riksteatern mellan 2 april och 26 april. För fullständig turnélista se: http://riksteatern.se/forestallningar/tigern/

Presskontakt:

Amanda Borg

+46 (0) 73 541 28 58

amanda.borg@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum