Almega

Tjänsteindikatorn: Negativ tillväxt i vår

Dela
Tillväxten i den privata tjänstesektorn har fallit kraftigt det senaste året. Från nio procents tillväxt i början av 2022 till en dryg procent vid årets slut. Detta visar Tjänsteindikatorn från tjänsteföretagens organisation Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

– Mycket tyder på att produktionen i tjänstesektorn redan har börjat falla och vår prognos är att tillväxten blir negativ under våren, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Tydligast är nedgången bland de konsulttjänster som är kopplade till industri och byggsektorn, exempelvis teknikkonsulter och arkitekter. För dessa branscher minskade produktionen redan under slutet av förra året.

– Industrins minskade behov av personal påverkar också bemanningsbranschen som nu mattas av, säger Patrick Joyce.

Även för techsektorn, som vuxit snabbt under många år, har tillväxten nu minskat kraftigt. Det fjärde kvartalet 2022 var produktionen endast 0,3 procent högre än samma kvartal året innan.

– För techbolagen innebar pandemin bara en kort avmattning innan tillväxten tog ny fart. Nu är läget besvärligare och tillväxten är den lägsta på över tio år, säger Patrick Joyce.

Trots avmattningen fortsätter dock tjänsteföretagen att nyanställa. Och enligt Almegas arbetsmarknadsindikator har utvecklingen ännu inte vänt.

– Även om vi ser att jobbtillväxten planar ut, kommer det dröja ytterligare något kvartal innan arbetsmarknaden vänder, säger Patrick Joyce.

Tjänsteföretagens försäljningspriser ökar långsammare än tidigare. Anledningen är främst fallande bränslepriser som minskat priserna på transporter.

– Vår prisindikator tyder på att tjänsteprisernas ökningstakt bromsar in ännu mer det närmsta kvartalet. Detta kan vara en indikation på inflationen är på väg att vända nedåt, säger Patrick Joyce.

Den fullständiga rapporten är bifogad.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum