Riksteatern

Tonårens skörhet och utanförskap skildrat i kritikerrosad monolog

Dela

Carlos Romero Cruz examensföreställning Zebrafinken är en reflektion över identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida skildras tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld. I höst åker föreställningen Zebrafinken på Riksteaterturné.

Foto-Danish-Saroee
Foto-Danish-Saroee

Zebrafinken är Carlos Romero Cruz examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola. Föreställningen, i regi av Klas Wiljergård, utspelar sig när den fiktiva Carlos går på högstadiet och har hyllats av både press och publik.

- Jag hade länge tänkt på vad jag ville att min examensföreställning skulle handla om och fastnade ganska snabbt för idén om en instängd fågel. Den skulle fungera som en metafor för den instängda självkänslan. Men hur gestaltar man sig själv utan att stämpla sig som offer? För mig var det viktigt att föreställningen skulle vara rörande men samtidigt också underhållande. I detta skede så tog jag in Carnita Molida, säger Carlos Romero Cruz.

Zebrafinken är en egenskriven monolog och Carlos Romero Cruz rör sig snabbt mellan rollerna. Publiken får möta publikvärden Carnita Molida, den svenska glamourösa latinan som tar för sig. Men det blir även ett möte med pojken Carlos bästa vän; fågeln Pontus, hans högstadielärare och det tuffa grabbgänget.

- Jag kan än idag känna hur den tråkiga, tuffa och gråa högstadietiden gör sig påmind och hämmar mig från den jag är. Tonåren är ju en tid där man är i ett slags limbo mellan barn, ung vuxen och vuxen. Att hitta och forma sin identitet men också vara snabb så andra inte sätter finger på vem och vad man är innan man själv vet om det. Det fanns mycket att hämta från den tiden och jag insåg snabbt att det skulle bli en väldigt privat föreställning. Det känns jättekul och spännande att få åka på turné med den här föreställningen och det känns viktigt att den får spelas i mindre städer där man sällan ser en föreställning med hbtq tematik och drag, säger Carlos Romero Cruz.

Turnépremiär den 27 september i Landskrona

Medverkande Carlos Romero Cruz

Av Carlos Romero Cruz och Klas Wiljergård Regi Klas Wiljergård Mask- och kostymtekniker Martin Hedström

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/zebrafinken/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/zebrafinken

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Danish-Saroee
Foto-Danish-Saroee
Ladda ned bild
Zebrafink-Foto-Jonas-Jorneberg-768x835
Zebrafink-Foto-Jonas-Jorneberg-768x835
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum