Riksteatern

Tonårens skörhet och utanförskap skildrat i kritikerrosad monolog

Dela
Carlos Romero Cruz examensföreställning Zebrafinken är en reflektion över identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida skildras tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld. I höst åker föreställningen Zebrafinken på Riksteaterturné.
Foto-Danish-Saroee
Foto-Danish-Saroee

Zebrafinken är Carlos Romero Cruz examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola. Föreställningen, i regi av Klas Wiljergård, utspelar sig när den fiktiva Carlos går på högstadiet och har hyllats av både press och publik.

- Jag hade länge tänkt på vad jag ville att min examensföreställning skulle handla om och fastnade ganska snabbt för idén om en instängd fågel. Den skulle fungera som en metafor för den instängda självkänslan. Men hur gestaltar man sig själv utan att stämpla sig som offer? För mig var det viktigt att föreställningen skulle vara rörande men samtidigt också underhållande. I detta skede så tog jag in Carnita Molida, säger Carlos Romero Cruz.

Zebrafinken är en egenskriven monolog och Carlos Romero Cruz rör sig snabbt mellan rollerna. Publiken får möta publikvärden Carnita Molida, den svenska glamourösa latinan som tar för sig. Men det blir även ett möte med pojken Carlos bästa vän; fågeln Pontus, hans högstadielärare och det tuffa grabbgänget.

- Jag kan än idag känna hur den tråkiga, tuffa och gråa högstadietiden gör sig påmind och hämmar mig från den jag är. Tonåren är ju en tid där man är i ett slags limbo mellan barn, ung vuxen och vuxen. Att hitta och forma sin identitet men också vara snabb så andra inte sätter finger på vem och vad man är innan man själv vet om det. Det fanns mycket att hämta från den tiden och jag insåg snabbt att det skulle bli en väldigt privat föreställning. Det känns jättekul och spännande att få åka på turné med den här föreställningen och det känns viktigt att den får spelas i mindre städer där man sällan ser en föreställning med hbtq tematik och drag, säger Carlos Romero Cruz.

Turnépremiär den 27 september i Landskrona

Medverkande Carlos Romero Cruz

Av Carlos Romero Cruz och Klas Wiljergård Regi Klas Wiljergård Mask- och kostymtekniker Martin Hedström

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/zebrafinken/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/zebrafinken

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Danish-Saroee
Foto-Danish-Saroee
Ladda ned bild
Zebrafink-Foto-Jonas-Jorneberg-768x835
Zebrafink-Foto-Jonas-Jorneberg-768x835
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum