Riksteatern

Tone Schunnesson gör nytolkning av Anna Karenina i regi av Ragna Wei

Dela

År 2023 gör Tone Schunnesson och Ragna Wei en nytolkning av klassikern Anna Karenina. I en berättelse om begär och brustna hjärtan gör Schunnesson och Wei en nedstigning i Annas Kareninas psyke för att förstå drivkrafterna hos Tolstoys ikoniska kvinnogestalt. Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är ett samarbete mellan Riksteatern och Orionteatern.

Foto:  Ivan Blanco
Foto: Ivan Blanco

Hon är inte olycklig. Men inte heller helt lycklig. Visst finns det kärlek i Anna Kareninas äktenskap, bara inte den där euforiska, nervkittlande, omtumlande, förjävliga, underbara och passionerade kärleken – den som hon inte ens vet att hon saknar. Till hon träffar greve Vronsky och hela livet vänds upp och ned. En förbjuden kärleksaffär inleds. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?  

–I vår version fokuserar vi på trekantrelationen mellan Anna, älskaren Vronskij och maken Karenin, som alla upplever att underlaget för deras sätt att leva rycks bort när passionen uppstår mellan Anna och Vronksij. Anna vill uppleva gränslöshet, frihet, total samhörighet. När det drabbar får det kosta allt, känner hon, men har ingen aning om vad det faktiskt kommer att kosta, säger Ragna Wei, regissör.

Leo Tolstoys mästerverk Anna Karenina är en av våra största klassiker. Tolstoy avslöjade i romanen cynismen och de djupa motsättningar som fanns mellan äkta känslor och materiellt välstånd i det ryska societetssamhället.

– För mig har det varit intressant att gå in i vad som gör Anna Karenina till en sån evig roman. Vilka konflikter i den är lika aktuella då som idag? Passionen, såklart, och att förlora sig själv i åtrå. Konsekvenserna av att dyrka romantisk kärlek som en slags gud, säger Tone Schunnesson, manus.
 
Tone Schunnesson gör en nytolkning av Leo Tolstoys klassiska berättelse i regi av Ragna Wei. Tidigare har de samarbetat med en bejublad nytolkning av Charlotte Brontës Jane Eyre. I rollerna ser vi bland annat Emma Broomé och Martin Luuk.

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är en samproduktion mellan Riksteatern och Orionteatern. Föreställningen har premiär på Orionteatern våren 2023 och åker sedan på turné med Riksteatern över hela Sverige hösten 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto:  Ivan Blanco
Foto: Ivan Blanco
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern ger stjärnspäckad kväll i Avicii Arena som livesänds i SVT för att belysa frihetskampen i Iran7.2.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor i Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Det årliga evenemanget Eldfesten som brukar sammanfalla med det persiska nyåret tar i år skepnaden av att bland annat iranska artister tar plats på scen för det fria ordet och den fria konsten.

Sveriges skådespelarelit sluter upp när den hyllade iranske dramatikern Nassim Soleimanpours pjäs NASSIM får Sverigepremiär2.1.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Språkets förenande och förvecklande egenskaper står i fokus i den varma och humoristiska självbiografiska pjäsen NASSIM. Med ett universellt tema och en unik form som utgår ifrån ett förseglat kuvert med manuset i som skådespelaren, ny för varje föreställning, läser för första gången inför publiken, har NASSIM blivit en världssuccé. NASSIM får Sverigepremiär 24 januari genom Riksteatern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum