Trafikverket

Trädflytt i allén: Nu flyttas det största trädet

Dela

Nu pågår en flytt av ett 50-tal träd i Nya Allén och Kungsparken inför bygget av Västlänken. På måndag flyttas en mycket gammal bok med en omkrets på 3,7 meter och en uppskattad vikt på 180 ton. Det är det största av träden som ska flyttas och det kommer att placeras på en annan plats i parkområdet, ungefär 80 meter från dess nuvarande plats. För att flytta trädet tar Trafikverket hjälp av både svenska och tyska experter som har lång erfarenhet och stor kompetens.

Boken i Kungsparken. Foto: Göteborgs Stad
Boken i Kungsparken. Foto: Göteborgs Stad

Totalt flyttas 300 träd för att ge plats åt Västlänken. Alla dessa träd kommer att återplanteras i Göteborg så att de kan fortsätta vara en del av göteborgarnas gröna stadsmiljö. Efter måndagens trädflytt återstår det att flytta cirka 50 träd.

Media är välkomna att vara på plats vid flytten. Det finns också möjlighet att ställa frågor till experter från Trafikverket och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Var: Utanför Smyrnakyrkans entré Haga Kyrkogata 2. Själva flytten sker på andra sidan allén/spårvagnsspåret och det är inte möjligt att gå in på arbetsområdet.

När: Natten mellan tisdag och onsdag, eller onsdag morgon. Kontakta Ulf Angberg eller Agneta Eklund för mer specifik information. Se kontaktinformation nedan.

Kontakt: 
Ulf Angberg 070-224 21 92
Agneta Eklund 070-762 25 05

Bakgrund

  • Göteborgs Stad och Trafikverket har sedan 2014 inventerat cirka 1 500 träd i gatu- och parkmiljö för att få en överblick av trädens hälsa, ålder och art. Inventeringarna ligger till grund för de beslut som tas om träden, för att inga värden ska gå förlorade i onödan. Som det ser ut i dagsläget bevaras cirka 300 av dessa träd genom tillfällig eller permanent flytt och cirka 700 träd bevaras på plats. De 500 träd som bedöms inte klara av en flytt eller de påfrestningar som de skulle utsättas för om de står kvar under byggtiden, ersätts med nya träd.

  • Utgångspunkten är att bevara så många träd som möjligt i staden. I första hand på plats, i andra hand genom att flytta dem tillfälligt för att sedan flytta tillbaka dem, i tredje hand genom att flytta dem permanent inom närområdet och i fjärde hand flytta dem till en annan plats i staden. I sista hand tas träd ner och ersätts med nya, likvärdiga träd.

Nyckelord

Kontakter

Ulf Angberg 070-224 21 92
Agneta Eklund 070-762 25 05

Bilder

Boken i Kungsparken. Foto: Göteborgs Stad
Boken i Kungsparken. Foto: Göteborgs Stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum