Trädplantering ger gröna poäng på Skebokvarnsvägen
– Träd i utemiljön är viktiga, inte bara för att de är vackra. Träden ger skugga heta sommardagar, är en broms vid skyfall och är viktiga för våra insekter, särskilt när det är träd av olika sorter som blommar olika tider. När de gamla oxlarna på Skebokvarnsvägen blev en säkerhetsrisk, valde vi därför att återplantera olika sorter som är bra ur hållbarhetsaspekt. Vi gör detta tillsammans med Wallenstam som också har fastigheter i området, berättar Marika Rissle, projektledare för utemiljö.
Einar Mattssons utemiljögrupp har nyligen börjat arbeta med kommunens poängsystem för gröna ytor i nyproduktion, även i förvaltningen. Med hjälp av systemet kan varje gård få poäng utifrån mängden gräsyta, rabatter, buskar och träd. Grönytefaktor är ett viktigt verktyg för klimatanpassning i städerna.
– För oss är det viktigt att hela tiden pusha våra arbetssätt för att ligga i framkant. Vårt mål är alltid att göra bra val och göra gårdarna grönare. Med hjälp av poängsystemet kommer vi kunna styra så att vi gör rätt åtgärder för en hållbar utemiljö samt påvisa nyttan av det gröna och vackert blommande, berättar Marika.
Olika förutsättningar
Eftersom fler ekosystemtjänster är önskvärt överallt frågade vi Marika om varför inte alla gårdar har stora träd som ger svalka.
– Vi måste arbeta utifrån fastighetens förutsättningar. Ibland innebär det att vi även måste ta ned gamla träd. Träden kan antingen innebära en säkerhetsrisk med ruttna grenar eller så kan det ha vuxit ur platsen och skadar fastigheten. Det är alltid många känslor kring en trädfällning, och vi gör alltid vad vi kan för att återskapa så mycket grönska som möjligt utifrån förutsättningarna på platsen. Det är vår ambition och uppgift att skapa hållbara utemiljöer. När de gamla oxlarna behövde tas ned på Skebokvarnsvägen hade vi glädjen att kunna återplantera en vacker allé som var ännu bättre ur hållbarhetssynpunkt, säger Marika Rissle.
Fakta om Grönytefaktor
Grönytefaktor, GYF är ett system för att beräkna den gröna ytan i nyproduktion. Det är ett nationellt system, men där varje kommun beslutar poängkraven utifrån förutsättningarna i kommunen.
Grönytefaktorn utgår ifrån att gröna ytor är bra för en god boendemiljö, är gynnsam för den biologiska mångfalden, sänker temperaturen i stadsmiljön och hjälper till att ta hand om vatten vid skyfall.
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Om Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB
Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB förvaltar cirka 14 200 bostäder samt kommersiella lokaler till ett värde om 58 miljarder kronor. Bolaget förvaltar bostäder och lokaler för en bred och etablerad grupp av fastighetsägare såväl som Einar Mattssons 6 000 egna bostäder. Med ett långsiktigt perspektiv på fastighetsaffären och gedigen kunskap erbjuder Einar Mattsson fastighetsägare en trygg, personlig och proaktiv förvaltning i syfte att utveckla kundens fastighetsvärden. Bolaget är en del av Einar Mattsson-koncernen som har varit verksam på Storstockholms bygg- och fastighetsmarknad sedan 1935. Koncernens övriga verksamheter utgörs av fastighetsägande, byggproduktion, projektutveckling och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Kvarteret Sommaren lyser upp vintern17.12.2024 05:42:00 CET | Pressmeddelande
På östra Södermalm ligger Hovings malmgård som har genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. Einar Mattsson har fått bygglov och tillåtelse av Stockholm stad att genomföra ett antal välbehövliga åtgärder på tak och fasad. Huset är byggt mellan 1770 och 1790 men renoverat och ombyggt under seklerna. Åtgärderna är utförda för att efterlikna hur huset såg ut runt sekelskiftet vid 1900. Materialval och metoder har tagits fram och utförts i nära samarbete med en välrenommerad byggnadsvårdsantikvarie.
”Tillsammans för Sverige” får Einar Mattssons julgåva 202416.12.2024 09:53:32 CET | Nyheter
Varje år vid luciatid donerar Einar Mattsson en gåva till en verksamhet som gör viktiga insatser. I år skänker Einar Mattsson pengar till ”Tillsammans för Sverige”, en verksamhet inom ramen för Fryshuset som arbetar för att visa unga hur religion och tro kan vara en väg till integration och skapa växtkraft för fred och förståelse.
Einar Mattssons projekt med KTH Dig-IT Lab kan ge smartare digitala tvillingar12.12.2024 05:40:00 CET | Nyheter
KTH Live-In Lab är viktigt för att sprida kunskap inom samhällsbyggnad och till myndigheter som exempelvis Boverket i samband med översynen av de svenska byggreglerna (BBR). Den tekniska infrastrukturen i KTH Live-In Lab och Einar Mattssons studentbostäder har gjort det möjligt att genomföra flera nya forskningsprojekt, och inrymmer idag också KTH Dig-IT Lab.
”Mixen mellan kundkontakten och alla administrativa arbetsuppgifter fascinerar mig” — fredagsporträttet med Gunilla Eriksson29.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Hon drar paralleller om sig själv till tjuren Ferdinand, gillar att klura ut oklarheter och njuter bäst på Ekerö. Vem är det vi pratar om? Jo, hyresadministratören Gunilla Eriksson. Över henne ligger ett lugn, även när hyresgäster stressar på om missade inbetalningar. Lär känna Gunilla i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
I Einar Mattssons garage skapas vackra användbara ting28.11.2024 05:36:00 CET | Nyheter
Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter, Einar Mattsson, äger över 6000 bostäder med få lokaler. Men i ett av koncernens bolag finns fastigheter med lokaler i Nacka, och där sticker en lokalhyresgäst ut. Det är keramikverkstaden ”Garaget keramik & butik” som ligger på Värmdövägen 260, bakom däckfirman och inne på gården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum