Träffa Sveriges nya astronaut

Onsdagen den 25 januari bjuder Rymdstyrelsen in till en träff med Sveriges nya astronaut Marcus Wandt. Som en bland över 22 500 sökande valdes han i november förra året ut av den europeiska rymdorganisationen ESA till att representera Europa i rymden. Marcus kommer berätta om sig själv och varför just han klarade sig igenom en av världens svåraste antagningsprocesser och vad som väntar honom nu.
Med sig har Marcus även forskarna Linda Megner och Jörg Gumbel från Stockholms universitet. Linda och Jörg är några av hjärnorna bakom det vetenskapliga instrumentet på Sveriges senaste forskningssatellit Mats som sändes upp i rymden i början av november. Vad kommer Mats göra där uppe i rymden och hur bygger man egentligen en satellit?
Som värd för hela kvällen står Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman.
Var: ABF-huset, Sandlersalen, Sveavägen 41, Stockholm
När: 17:00 – 18:30
Evenemanget är gratis och öppet för alla, men kom i tid då det är begränsat antal platser.
Nyckelord
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Bilder

Länkar
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Svensk bland Europas nya astronauter23.11.2022 17:43:44 CET | Nyheter
Den europeiska rymdorganisationen ESA har valt ut 17 nya astronautkandidater bland mer än 22 500 sökande från alla 22 medlemsstater. Sverige finns representerad i reservtruppen med Marcus Wandt från Linköping.
Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande
På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.
Svenska satelliten Mats ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet27.10.2022 13:24:12 CEST | Pressmeddelande
Den 1 november sänds den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
Solenergi från rymden30.9.2022 12:13:07 CEST | Nyheter
Kan solenergi från rymden vara lösningen på våra energiproblem på jorden? Den europeiska rymdorganisationen, ESA, undersöker just nu möjligheterna. I november tar ESAs medlemsländer beslut om de ska finansiera arbetet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum