Rymdstyrelsen

Träffa Sveriges nya astronaut

Dela
Sverige har fått en ny framtida rymdfarare. Marcus Wandt från Linköping antogs som astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA i slutet av förra året. Nu har du möjlighet att träffa honom och höra han berätta sin historia. Kom till ABF-huset i Stockholm den 25 januari klockan 17:00.
Bildkälla: ESA - P. Sebirot
Bildkälla: ESA - P. Sebirot

Onsdagen den 25 januari bjuder Rymdstyrelsen in till en träff med Sveriges nya astronaut Marcus Wandt. Som en bland över 22 500 sökande valdes han i november förra året ut av den europeiska rymdorganisationen ESA till att representera Europa i rymden. Marcus kommer berätta om sig själv och varför just han klarade sig igenom en av världens svåraste antagningsprocesser och vad som väntar honom nu.

Med sig har Marcus även forskarna Linda Megner och Jörg Gumbel från Stockholms universitet. Linda och Jörg är några av hjärnorna bakom det vetenskapliga instrumentet på Sveriges senaste forskningssatellit Mats som sändes upp i rymden i början av november. Vad kommer Mats göra där uppe i rymden och hur bygger man egentligen en satellit?

Som värd för hela kvällen står Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman.

Var: ABF-huset, Sandlersalen, Sveavägen 41, Stockholm

När: 17:00 – 18:30

Evenemanget är gratis och öppet för alla, men kom i tid då det är begränsat antal platser.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bildkälla: ESA - P. Sebirot
Bildkälla: ESA - P. Sebirot
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.

Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande

På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum