Trafikverket

Transporterna av schaktmassor till Yxbacken skjuts upp

Dela

Alpinanläggningen Yxbacken utanför Norrköping skulle ha byggts om till nästa säsong, med schaktmassor från Kardonbanan. Det arbetet måste nu senareläggas, meddelar Trafikverket.

När Kardonbanan utanför Norrköping byggs måste 200 000 kubikmeter schaktmassor flyttas. Tack vare ett samarbete med Norrköpings Skidklubb gör massorna bara en kort resa till Yxbacken utanför Åby, där de ska användas för att ge nedfarterna en bättre jämnhet och lutning. Enligt planen skulle transporterna äga rum under sommaren 2018, och den nya skidbacken skulle vara färdig till skidsäsongen 2018/2019.

Tyvärr har planen förändrats, och merparten av transporterna måste senareläggas. Det beror på att Trafikverkets entreprenör har valt att omfördela resurser till andra delar av entreprenaden.

- Förseningen är förstås negativ för skidklubben, och vi beklagar detta. Trafikverket hade förutsatt att entreprenören skulle välja att göra arbetet i år, vilket var mest sannolikt. Att skidbacken skulle bli färdig till nästa säsong var hela tiden en ambition och avsikt från Trafikverkets sida, säger Youssef Hassib, projektledare för Kardonbanan.

De senarelagda transporterna innebär att färdigställandet av Yxbacken förskjuts. I nuläget går det inte att säga när arbetet kan vara klart.

- För Norrköpings Skidklubb är detta en tråkig nyhet. Vi hade sett fram emot att kunna erbjuda våra gäster en bättre och jämnare backe redan till denna vinter. Samtidigt förstår vi att tidplanen kan förändras i ett stort projekt som Kardonbanan, säger Anders Wihag, ordförande i Norrköpings Skidklubb.

I nuläget är det inget som tyder på att Kardonbanans färdigställande försenas. De första godstågen ska börja rulla år 2021. Projektets budget påverkas inte heller av förseningen.

Kontakter

Kontakt:
Youssef Hassib, projektledare Kardonbanan, Trafikverket, 070-724 70 37
Thomas Pihl, kommunikationsansvarig Trafikverket, 070-279 14 77
Trafikverkets pressjour, 0771-311 500

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum