Tre frågor till Susanne Kjällander inför Förskolesummit
Spännande filmer där pedagoger berättar om sina förskolor och språkutvecklande minnen från de egna barnens förskola. Det är några av pusselbitarna när moderatorn Susanne Kjällander förbereder sig inför nästa veckas Förskolesummit.

Forskare, förskollärare och andra medarbetare i förskolan möts på Förskolesummit den 15 juni. Susanne Kjällander, en av moderatorerna, berättar om hur hon förbereder sig.
Hur förbereder du dig och vad ser du mest fram emot?
- Just nu tittar på jag på många spännande filmer från Stockholms stads förskolor där pedagoger berättar och visar upp sin verksamhet. Vi kommer att ordna flera samtal där teori och praktik möts, det blir superbra. Jag ser fram emot att träffa många deltagare och fördjupa diskussionen tillsammans.
Språk är ett tema på Förskolesummit. Varför är det språkutvecklande arbetet så viktigt?
- Språk och identitet hänger ihop. Genom språket lär man sig det mesta som man behöver lära sig i förskolan. Språkutvecklande arbete har alltid varit viktigt, men nu när vi har så många olika språk i förskolan blir det än viktigare att se till att förskolan är likvärdig och har hög kvalitet. Undervisningen ska stötta alla barns språk oavsett om de har svenska som modersmål eller inte. Det kan man göra till exempel via leken.
Har du egna minnen från en förskola som du vill berätta om i sammanhanget?
- Båda mina barn har gått på Serafens förskola där personalen var helt fantastisk. De följde barnens intressen. När det var EM i fotboll jobbade de med fotbollsspråk: cykelspark, bike kick, bicicletas. Ett tag fångade de upp barnens intresse för hår och inredde en frisörsalong i sagorummet. Då handlade språket istället om att föna, kamma, spraya och klippa – som tur var hade de inga riktiga saxar. Min dotter lärde sig göra inbakad fiskbensfläta som 3-åring. Barn kan också kommunicera med sina frisyrer: en fläta betyder att man får rollen som Elsa när man leker filmen Frost, medan två flätor betyder att man är Anna.
Fakta
Förskolesummit är ett återkommande evenemang som knyter ihop förskola och forskning.
Du som är journalist är välkommen att medverka. Du kan till exempel lyssna på det digitala evenemanget eller intervjua medverkande forskare inför evenemanget.
Årets teman på Förskolesummit är Undervisning i förskolan med fokus på språkutvecklande arbete samt Ledarskapets villkor i förskolan med fokus på arbetslaget som en tillgång.
Susanne Kjällander är en av moderatorerna på Förskolesummit. Hon är grundskollärare och arbetar som förskollärarutbildare på Stockholms universitet där hon är kursansvarig för språkterminen. Susanne Kjällander är nybliven docent i förskoledidaktik och har i 15 år forskat och skrivit böcker om lärande och undervisning med digitala verktyg. Hon har varit med och tagit fram Sveriges nya läroplaner och digitaliseringsstrategier och hon är grundare av det Nationella forskarnavet digitalisering i förskolan.
Nyckelord
Kontakter
UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson
Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se
Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.
Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.
Bilder

Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Preliminära betygsresultat: Stabil nivå och fortsatt högt meritvärde för eleverna i årskurs 928.6.2022 09:49:44 CEST | Pressmeddelande
De preliminära betygsresultaten* för eleverna i årskurs 9 i Stockholms stads kommunala skolor visar en fortsatt stabil nivå i år. Elevernas meritvärde är också fortsatt högt.
Tensta bibliotek och medborgarkontoret flyttar ihop27.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 19 augusti inviger kulturförvaltningen och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning nya gemensamma lokaler för Tensta bibliotek och medborgarkontoret. Flytten ger bättre service och ökad trygghet i Tensta centrum. Biblioteket arbetar läsfrämjande och medborgarkontoret ger medborgarservice.
Säsongsavslutning med Skolpodden i Stockholm23.6.2022 16:02:42 CEST | Nyheter
Lagom till midsommar presenterar Skolpodden i Stockholm ett nytt avsnitt. I säsongsavslutningen hörs flera kända röster berätta om sin skoltid. Journalisten Ola Wenström, skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist, skolministern Lina Axelsson Kihlblom och popstjärnan Lova Sönnerbo delar med sig av sina upplevelser.
WALK OF FAME invigs på Stockholms stadion23.6.2022 10:41:29 CEST | Pressinbjudan
Genom åren har inte mindre än nästan 90 unika händelser skett på Stockholms stadion. Sveriges Centralförening för idrottens främjande (SCIF) inviger nu tillsammans med Stockholms stad en WALK OF FAME med ett urval av händelserna, varav flera är världsrekord.
Gratis kultur för unga i sommar23.6.2022 10:09:42 CEST | Pressmeddelande
Dans, cirkus, akrobatik och gymnastik. Kulturskolan erbjuder gratis workshops för alla unga, mellan 6-19 år, den 27 juni – 8 juli i Spånga, Järva, Östberg och Rågsved, Bredäng, Skärholmen, Vårberg och Sätra.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum