Åklagarmyndigheten

Tre personer åtalas i ärende om bland annat grov mordbrand och mord i Anneberg, Nässjö

Dela

Kammaråklagare Heléne Thomasson har i dag åtalat två unga män och en ung kvinna för bland annat ofredande, grov stöld, skadegörelse, grov mordbrand och mord. De åtalade är födda 2003 och 2004. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Den 1 februari i år började de tre ungdomarna att trakassera en kvinna på en buss mellan Eksjö och Anneberg. De följde därpå efter kvinnan till hennes bostad och trakasserierna stegrades vartefter dagen gick. Förloppet slutade i mordbrand.

– Kvinnan som förföljdes och trakasserades i ett utdraget händelseförlopp fick sätta livet till när en av de åtalade tände eld i bostaden. Ingen av de övriga varnade de som var i fara eller larmade brandkår och därför åtalar jag dem även för brott mot lagen för skydd mot olyckor, säger kammaråklagare Heléne Thomasson.

Målnummer i Eksjö tingsrätt: B 239-21.

Åklagaren har också avslutat den utredning som startades i samband med händelserna i Anneberg enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

– Vi har parallellt med förundersökningen utrett om en minderårig flicka på något sätt kunde misstänkas vara delaktig i mordbranden och mordet. Men det finns inte några sådana misstankar kvar och utredningen har därför avslutats, säger kammaråklagare Heléne Thomasson.

Mer om utredningar enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare

Kontakt

Kammaråklagare Heléne Thomasson är tillgänglig för media i dag kl.13-14.30 på 010-562 56 15.

Nästa tillfälle som åklagaren är tillgänglig för media är i samband med att dom meddelas.

Rättegången kommer preliminärt att hållas den 11 maj och 18-19 maj 2021 vid Eksjö tingsrätt.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Pressinbjudan: Åklagare väcker åtal om synnerligen grovt vapenbrott kopplat till mord i Botkyrka14.7.2021 08:33:43 CEST | Pressmeddelande

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten bjuder in till pressträff i Stockholm på torsdag den 15 juli i samband med att tre personer åtalas vid Attunda tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott. Åtalet är kopplat till en händelse där en 12-årig flicka sköts ihjäl i Norsborg, Botkyrka i augusti 2020 och på pressträffen kommer polisen även att ge en lägesbild gällande mordutredningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum