Järfälla Kommun

Tricoreal och Järfälla avtalar om stadskvarter med starkt fokus på hållbarhet

Dela

Järfälla kommun och Tricoreal skriver avtal om markanvisning för ett av de mest centrala kvarteren i Barkarby. Kvarteret har entré till tunnelbanan och här ska Tricoreal utveckla kontor, bostäder och ett stort kommersiellt innehåll där restaurang, service och handel har givna platser.

Tricoreal utvecklar kvarteret MITTEN i Barkarby tillsammans med Arcona, Gatun Arkitekter
och Genesta Property. (Visionsbild: Gatun Arkitekter)
Tricoreal utvecklar kvarteret MITTEN i Barkarby tillsammans med Arcona, Gatun Arkitekter och Genesta Property. (Visionsbild: Gatun Arkitekter)

Tricoreal ska utveckla ett dynamiskt och livfullt stadskvarter med ett aktivt gatuliv. Kvarteret har en stark mångfasetterad hållbarhetsprägel socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

– Att utveckla, bygga och förädla det här centrala kvarteret med tunnelbaneuppgång kräver hög kompetens, erfarenhet och genomförandeförmåga. Tricoreals bärande idé är väl genomarbetad och jag är mycket nöjd över att de tillsammans med oss vill utveckla Barkarby till stadsmiljö, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarteret MITTEN som det kallas ska utvecklas till en attraktiv målpunkt i Barkarby där människor vill leva, bo, mötas, arbeta och trivas. Tricoreal har avsiktsförklaringar med ett flertal tilltänkta hyresgäster och kvarteret kan bland annat komma att innehålla:

  • Kontor/co-working: Ett kluster för små och medelstora och kunskapsintensiva entreprenörsföretag, innovativa hållbara bolag och organisationer. Hyresavtal finns med We Optify.
  • Hotell/Longstay.
  • Bostäder: bostadsrätter och en co-living-hubb. Hyresavtal är tecknat med Colive.
  • Service, restaurang och handel: hyresavtal finns med Usine-restaurang.
  • Återbruksgata med företag som Futufarm, Ecoflor och Returpunkt.
  • Integrerad tunnelbaneuppgång med biljetthall.

– Tricoreal har ett starkt koncept för att skapa ett attraktivt kvarter och har säkrat genomförandet genom avsiktsförklaringar med tilltänkta hyresgäster. Det här avtalet svarar tydligt mot våra höga krav i det här nya, centrala och kollektivtrafiknära området i Barkarby, säger, Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet.

Ambitionen är att kvarteret blir ett kluster för innovativ hållbarhet där verksamheter, entreprenörer och boende delar synsätt och värderingar kring delningsekonomi.

– Vårt kvarter MITTEN är en symbol för omställningstanken. Här ska vi skapa en destination med folkliv och stadsliv tillsammans med lokala och globala hjältar. Vi är mycket glada och stolta över att få utveckla och bidra till att skapa en av Sveriges mest spännande och dynamiska platser. Vi kommer att överraska med kvarteret MITTEN nu och över tid, säger Peter Johansson, Vd & Affärsutveckling, Tricoreal Projekt AB.

Om avtalet

Markanvisningsavtalet med Tricoreal Projekt AB avser del av fastigheten Veddesta 2:2 och omfattar en total byggrätt om 22 000 kvadratmeter ljus BTA. Preliminär byggstart för kvarteret är Q4 2022. Kvarteret beräknas stå helt klart Q4 2024.

Godkännande av markanvisningsavtal med Tricoreal Projekt AB behandlades av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 14 december. Beslut om godkännande tas i kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 11 januari.

Om stadsutvecklingsområdet Barkarby

Barkarby står inför en stor förändring. Vid Barkarby station byggs en ny kollektivtrafiknod för Stockholm och hela Mälardalen med tunnelbana, ny bussterminal och nya regionaltågsplattformar i direkt anslutning till vararandra, vilket gör att Barkarby inom några år kommer att få ett mycket strategiskt regionalt läge. I anslutning till kollektivtrafiknoden utvecklas en ny attraktiv och livfull stadsdel med ett gynnsamt läge för kontor, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger, bostäder, och lokaler för kultur och utbildning.

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.

Nyckelord

Kontakter

Jonathan Björniden (L), ordförande planutskottet, Järfälla kommun
070-990 90 00
jonathan.bjorniden@jarfalla.se

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande

Emma Feldman är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Järfälla. Presskontakt via John Backvid, 08-580 286 51.

Tel:08-580 286 51

Bilder

Tricoreal utvecklar kvarteret MITTEN i Barkarby tillsammans med Arcona, Gatun Arkitekter
och Genesta Property. (Visionsbild: Gatun Arkitekter)
Tricoreal utvecklar kvarteret MITTEN i Barkarby tillsammans med Arcona, Gatun Arkitekter och Genesta Property. (Visionsbild: Gatun Arkitekter)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum