TRR

TRRs Insiktskompass navigerar arbetslivet post-Corona

Dela

TRR har som ledande omställningsaktör stor kunskap om det privata näringslivets syn på det nya arbetslivet, arbetsmarknaden och kompetensbehovet. För att hjälpa tjänstemän och företag att navigera framåt lanseras nu TRRs Insiktskompass – ett paraply för kvalitativa analyser signerade TRR. Först ut är undersökningar och insikter på tema arbetslivet post-Corona.

Lennart Hedström, vd TRR
Lennart Hedström, vd TRR

TRRs uppgift är att bidra till framgångsrika omställningar och rörlighet på den privata arbetsmarknaden. Förutom erfarenhet krävs kunskap om arbetsliv och arbetsmarknad utifrån ett omvärlds-, forsknings- och målgruppsperspektiv.

Därför lanserar TRR en egen Insiktskompass. Först ut är en studie som summerar hur chefer och tjänstemän i det privata näringslivet ser på arbetslivet post-Corona inklusive tre analyser på temat, som bygger på TRRs arbetslivsexpertis och erfarenhet.

– Vi ser ett stort värde av Insiktskompassen i rådgivningssammanhang för att coacha våra tjänstemän vidare i arbetsliv och studier. Den är också ett värdefullt inspel till debatten om arbetslivet som kommer att fortsätta byta skepnad över tid, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

Flexibilitet, självledarskap och rätt förmågor värderas allt högre

TRRs Insiktskompass visar att det inte finns något nytt normalläge utan flera. Och att förmågor och egenskaper värderas allt högre i framtidens rekrytering.

Enligt undersökningarna* som ligger till grund för den första Insiktskompassen kommer distansarbetet att fortsätta framöver. 82 procent av tjänstemännen anser att det kommer vara vanligt att arbeta hel- eller deltid hemifrån även efter pandemin. 74 procent av tjänstemännen tror att det kommer att bli vanligare att styra sin egen arbetstid i framtiden. Självledarskap ses som en framgångsfaktor av såväl chefer som tjänstemän.

Om specifika kunskaper stod i fokus tidigare så visar TRRs Insiktskompass att förmågor som exempelvis social kompetens och stresstålighet kommer bli allt viktigare på morgondagens arbetsmarknad. Både chefer och tjänstemän ser ett ökat värde av det som tidigare betraktades som mjuka egenskaper.

*Undersökningarna till grund för TRRs Insiktskompass post-Corona genomfördes av två separata undersökningsföretag under våren 2021.  Tjänstemannaenkäten är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Totalt 1008 tjänstemän inom privat sektor i Sverige intervjuades via internet. Undersökningsföretaget PFM Research i Sverige AB intervjuade ett slumpmässigt urval beslutsfattare/chefer inom privat sektor med 10+ anställda. Totalt 3150 tillfrågades och 1000 telefonintervjuer genomfördes.Nyckelord

Kontakter

För mer information, vänligen kontakta:
Alexandra Carmback, tf pressansvarig TRR
Tel: 010-470 93 85
Mejl: kommunikation@trr.se

Bilder

Lennart Hedström, vd TRR
Lennart Hedström, vd TRR
Ladda ned bild

Dokument

Om

TRR är en aktör inom omställning och arbetslivscoaching. Vi stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35 000 anslutna medlemsföretag där totalt 950 000 tjänstemän arbetar. Målet är att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så kvalitativ, effektiv och meningsfull som möjligt. Vi är cirka 270 engagerade medarbetare, som finns över hela Sverige. TRR drivs som en stiftelse utan vinstintresse och initierades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. Läs mer på www.trr.se

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

Rekordmånga tjänstemän får nytt jobb1.7.2021 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska och för tjänstemän inom det privata näringslivet ser framtiden ljus ut. Arbetsmarknadsstatistik från omställningsaktören TRR visar att betydligt färre tjänstemän har blivit uppsagda under andra kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020. TRRs kvartalsrapport visar också att hela 4 502 tjänstemän har gått vidare till nytt arbete, påbörjat studier eller startat företag, vilket är en ökning med 66 procent.

TRR och Microsoft stärker svenska tjänstemäns digitala kompetens14.4.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många har förlorat sina jobb under den pågående pandemin. Antalet uppsagda tjänstemän som sökte stöd hos omställningsaktören TRR under 2020 ökade med 62 procent jämfört med 2019. Statistik från första kvartalet 2021 visar något färre uppsagda men även att betydligt fler tjänstemän kommer ut i ny sysselsättning. Dessutom fortsätter trenden mot att fler uppsagda tjänstemän väljer studier och då inom informations- och kommunikationsteknik. Därför startar TRR och Microsoft AB nu ett samarbete med syftet att stärka den digitala kompetensen bland tjänstemän.

Antalet uppsagda tjänstemän nästan på samma nivåer som under finanskrisen14.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Pandemin har slagit hårt mot det privata näringslivet med liknande varselnivåer och uppsägningar som under finanskrisen. En summering av inflödet av antalet uppsagda tjänstemän under 2020 hos omställningsaktören TRR visar på en ökning med 62 procent jämfört med 2019. Andelen tjänstemän som går vidare till en positiv lösning är fortsatt hög. Majoriteten gick under året vidare till ny anställning och av dem som väljer studier väljer majoriteten att skola om sig till ett nytt yrke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum