TRR

TRRs Insiktskompass presenterar: 4 av 10 tjänstemän intresserade av att byta jobb

Dela
42 % av de privatanställda tjänstemännen uppger att de är intresserade av att byta jobb eller arbetsgivare. Kvinnor är mer intresserade än män, och personer i åldern 18–30 år är mer intresserade än personer i andra åldersgrupper. Det visar en undersökning som gjorts bland privatanställda tjänstemän på uppdrag av TRR, en ledande aktör inom omställningar och förändringar som rör det privata arbetslivet.

Hela 7 av 10 (71 %) av tjänstemännen inom den privata arbetsmarknaden är nöjda med sitt arbete idag. Tjänstemän som arbetar i norra Sverige trivs bäst på sina arbetsplatser, och minst bra trivs de som arbetar i Stockholm. Trots att de flesta trivs uppger drygt fyra av tio att de är intresserade av att byta arbete eller arbetsgivare. Det handlar alltså inte i första hand om att vilja bort från sitt nuvarande jobb utan att man vill vidare till ett nytt.

Kvinnor har ett större intresse än män av att byta arbete. Tjänstemän i åldern 18 - 30 år har ett större intresse av att byta arbete än personer i andra åldersgrupper. Det som tjänstemännen hoppas uppnå med ett mer rörligt arbetsliv är framför allt högre lön, mer specialiserade arbetsuppgifter och yrkesroller samt större flexibilitet i livet.

- Resultatet visar att privatanställda tjänstemän har intresse för att röra på sig i yrkeslivet. Vilket är det som behövs om vi ska kunna möta förändringsbehoven framåt på arbetsmarknaden. Det kommer krävas att företag skapar fler möjligheter för de anställda, likväl som att anställda tar initiativ till att kompetensutveckla sig för nästa steg i karriären. Här har TRR en viktig roll framöver att möjliggöra detta, säger Liselott Klinth, chef analys och omvärld på TRR. 

Vanligare att byta jobb

Hela 53 % av tjänstemännen tror att det kommer bli vanligare att byta jobb de kommande tre till fem åren. Bland tjänstemännen är det fler kvinnor än män som tror på mer frekventa byten av jobb, och det är främst tjänstemän i åldern 46 år och uppåt som tror att de kommer att byta arbetsgivare de kommande tre till fem åren.

Bland arbetsgivarna inom det privata näringslivet anser drygt hälften att en sund arbetsmarknad är en arbetsmarknad med större rörlighet än idag. 

*Undersökningarna som ligger till grund för TRRs insikter om rörlig arbetsmarknad genomfördes av två separata undersökningsföretag senvåren 2021. Enkäten för tjänstemän är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Totalt 1008 tjänstemän inom privat sektor i Sverige intervjuades via internet. Undersökningsföretaget PFM Research i Sverige AB intervjuade ett slumpmässigt urval av beslutsfattare/chefer på företag inom privat sektor med 10+ anställda. Totalt 3150 tillfrågades och 1000 telefonintervjuer genomfördes.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra 35 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum