Riksteatern

Turnépremiär för Upprorets poet- om modiga & frihetssökande Farrokhzad

Dela

Den iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzad levde modigt och dog ung. Hon är en ikon för människor världen över och en symbol för kvinnlig frihet. Nu åker den hyllade uppsättningen Upprorets poet om Foroughs liv på turné med Riksteatern. Manus av Jila Mossaed och Rebecca Örtman, som också regisserat.

Fotograf: Ines Sebalj
Fotograf: Ines Sebalj

Kärleken till poesin och poesins kraft står i centrum för denna berättelse. Med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter blev Forough en av Irans främsta poeter. Trots sitt korta liv, hon omkom i en trafikolycka 32 år gammal, är Forough en ikon för miljontals människor. Hennes kamp mot rådande normer i ett stängt samhälle och hennes röst för människors frihet ger eko ända in i vår samtid.

- Forough skrev om frihet och längtan på ett sätt som utmanar maktstrukturer. Hennes poesi förnyar både form och innehåll. Fortfarande är hon en viktig röst för många människors fri- och rättigheter. Upprorets poet är en musikalisk och poetisk föreställning full av humor och sprängkraft, säger Rebecca Örtman, regissör och manusförfattare.

På scen står fem kvinnor som alla spelar rollen som Forough. I Upprorets poet vävs tre berättelser samman. Historien om Foroughs liv möter Jila Mossaeds egna erfarenheter om att erövra ett nytt språk i ett nytt land och poesins kraft blåser nytt hopp i det slutna.

Rebecca Örtman är regissör, koreograf och dramatiker samt grundare och konstnärlig ledare för RATS Teater. Hon har bland annat skapat trilogin Women in Science som visades på Dramaten, trilogin Antigone i Husby och EXIL - fria poeter på flykt. I år aktuell med radiodramat Älskade vän vi kommer att dö mitt i allt för Scenpodden och pjäsen Spegla mig för Riksteatern.

Jila Mossaed växte upp i Iran och gav ut två romaner och tio diktsamlingar på persiska innan hon tvingades att fly till Sverige 1986. Hon är nu en internationellt erkänd och prisad författare, har skrivit sju diktsamlingar på svenska och kom nyligen ut med ytterligare en diktsamling på persiska. Tidigare i år valdes Jila Mossaed in i Svenska Akademien, på stol nummer 15.

Riksteatern i samarbete med Göteborgs Stadsteater. Upprorets poet hade premiär i Göteborg i november förra året och har hyllas av både publiken och kritiker.

Turnépremiär 26 januari på RATS Teater i Husby. RATS Teater är en ny scen för teater och forskning i samarbete med Riksteatern, Stockholms Universitet och Fryshuset.

Medverkande Bahareh Razekh Ahmadi Angelica Negin Radvolt Sara Zommorodi Kristina Issa Oldoz Javidi

Konstnärligt team Manus Jila Mossaed och Rebecca Örtman Regi och koreografi Rebecca Örtman Scenografi och kostym Annika Nieminen Bromberg Ljusdesign Max Mitle Musik Kristina Issa

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/upproretspoet

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/upprorets-poet

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Ines Sebalj
Fotograf: Ines Sebalj
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum