Riksteatern

Turnéstart 7 oktober, Skärhamn: Memory Lab- ett fascinerande dansverk av Rani Nair om att uppleva någons minnen, feminism, vördnad och uppror

Dela

Omsluten av ett behagligt mörker tar alla i publiken på sig hörlurar och deltar på egna villkor. Berättelsen och musiken väcker fantasi och kanske också kroppen i rörelse. Kan man uppleva någons minnen? Kan man känna dem i kroppen? Nu kommer ett unikt tillfälle att uppleva ett fascinerande dansverk inifrån.

Fotograf: Cecilia Höglund
Fotograf: Cecilia Höglund

[image]

Publiken får vara med på en betagande resa - en upplevelse av ett dansverk som koreografen Rani Nair själv ärvde för snart två decennier sedan. Därefter har hon arbetet med verket och undersökt danshistoria, feminism, vördnad och uppror. Just detta undersöker koreografen och dansaren Rani Nair i verket Memory Lab.

-Jag hoppas att publiken verkligen kommer att känna att de får dansa, att de för en stund får känna sig som dansare. I föreställningen Memory Lab ber jag om hjälp utav publiken att hantera mitt arv av denna koreografi. Jag hoppas att vi tillsammans kan ansvara för att dansen från Lilavati lever vidare, säger Rani Nair, koreograf och dansare i Memory Lab.

Som koreograf intresserar hon sig för postkoloniala erfarenheter och överföringen av minnen, rörelser och berättelser. I det antirasistiska verket Pepparkakeland problematiserade hon mångkultur och integration, medan det nomadiska samarbetsprojektet WE INSIST innebar ett utforskande av identitetskonflikter över nations- och genregränser. Nair är även medlem i den queerfeministiska konstgruppen Ful.

Många av hennes arbeten har kretsat kring verket Dixit Dominus som Kurt Jooss har koreograferat i samarbete med Lilavati Häger. Och det är efter hennes död som Rani Nair har ärvt verket.

-Det här är ett sätt för mig att lämna verket vidare på. Lilavati var väldigt mån om att verket skulle leva vidare och hon letade länge efter den dansaren. Tyvärr hann hon själv inte vara delaktig i överlämnandet. Memory Lab är mitt sätt att komma närmare hur det ska gå till vid mitt överlämnande, säger Rani Nair. Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/memory-lab/#section2 7 oktober Tjörn 8 oktober Tjörn 9 oktober Härryda 14 oktober Hudiksvall 16 oktober Arvika 26 oktober Kalmar, två föreställningar För pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se Koreograf och medverkande Rani Nair Konstnärligt team Värd: Mrinalini D’souza Dramaturgi: Nasim Aghili Grafisk form: Cecilia Höglund Scenrum och kostym: Joanna Ekström Styling: Aida Keflai Ljudkonsult: Malin Holgersson Scenmästare och tekniker: Niklas Pohlman

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Cecilia Höglund
Fotograf: Cecilia Höglund
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum