Riksteatern

Turnéstart för Özz Nûjen som Rikard III

Dela
Riksteaterns kritikerrosade uppsättning av Shakespeares klassiska drama Rikard III åker nu på turné. På scen står Özz Nûjen som förutom huvudpersonen gör samtliga roller själv. Under våren gästar föreställningen ett 60-tal orter i Sverige och Finland. För regi står Björn Granath och för textbearbetning Magnus Florin.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Rikard III är berättelsen om den maktgalna Hertigen av Gloucester och hans väg till kronan. En väg kantad av politiska missgrepp, uppror och intriger. På scen står Özz Nûjen som gör samtliga tolv roller själv.

Riksteaterns uppsättning av Rikard III spelade under november förra året på Södra Teatern där den hyllades av både kritiker och publiken. Med paralleller till vår samtid blir pjäsen, i Nûjens tappning, högaktuell även idag.

- Vad händer i ett maktvakuum? Varför ser vi inte eller vill inte se ondskan fastän den står framför oss? Varför förförs vi av den gång på gång? Jag tycker att Shakespeares pjäs är skrämmande aktuell, fruktansvärt gripande och samtidigt rolig. Det här med att jag spelar alla roller själv är både en utmaning och en utmattning, säger Özz Nûjen.

Rikard III åker på en omfattande turné genom hela landet med ett 60-tal föreställningar. Turnén avslutas sedan med fem föreställningar i Finland.

Özz Nûjen och Björn Granath samarbetade 2007 i en uppsättning av Dario Fos pjäs Mistero Buffo. Nu, nästan 10 år senare, har de återigen samarbetat.

Turnépremiär i Varberg den 15 januari 2017.

Medverkande Özz Nûjen Regi Björn Granath Dramaturg/textbearbetning Magnus Florin Scenografi/kostym Ann-Margret Fyregård

Özz Nûjen En hyllad skådespelare och en av Sveriges största standup-komiker som gjort succéer som Dålig Stämning och Statsminister Özz Nûjen och vunnit priser som årets manlige komiker. Özz Nûjen har även rönt stora framgångar på teaterscenen som bland annat den transsexuelle Molina i Spindelkvinnans kyss på Uppsala Stadsteater hösten 2014/våren 2015. Han hyllades även i rollen som Puck i Shakespeares En midsommarnattsdröm på Uppsala stadsteater och i Nobelpristagaren Dario Fos pjäs Mistero Buffo på Södra Teatern regisserad av Björn Granath. Senast aktuell med föreställningen Sveriges Historia - Den nakna sanningen med Måns Möller.

Björn Granath Har medverkat i en mängd projekt, bland annat det omtalade Tältprojektet och Teater Fågel Blå-ensemblen. Han har medverkat i ett flertal filmer så som Madicken på Junibacken, Pelle Erövraren och i Jan Troells film Så vit som en snö, samt i tv-produktioner som Bergmans Den goda viljan och Noréns Löven i Vallombrosa. Björn har även spelat Thomas Bernhards Minetti på Teater Brunnsgatan Fyra och 2003 mottog han Eugene O’Neillstipendiet. På Dramaten har han den senaste tiden bland annat medverkat i Dödsdansen I-II, Hamlet, Muntra fruarna i Windsor, Jane Eyre, Jerusalem 2010, Tjuvar och Som löven i Vallombrosa.

Mer om uppsättningen samt turnéplan: www.riksteatern.se/rikardIII

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ozz-nujen-ar-rikard-iii

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum