Myndigheten för press, radio och tv

TV4 gynnade travspelet V75

Dela

Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4:s Nyhetsmorgon för att otillbörligt ha gynnat travspelet V75.

Program om trav och galopp har en lång tradition i tv-sändningar liksom inslag med vinnartips och tipsrader. Sådana inslag har ett stort underhållningsintresse. Men det fällda inslaget innehöll prisuppgifter och entusiastiska omdömen från programledarna och framstod närmast som en upp­maning att spela V75. Sammantaget anser nämnden att det gav inslaget en tydligt säljfrämjande karaktär. Det uppkomna gynnandet av spelet V75 strider därför mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen (beslut 19/03107).

Övriga sändningar som fälls

  • Ett inslag i SR:s Morgonpasset i P3 om en kvinna som tog hand om hemlösa katter fälls för privatlivsintrång (beslut 19/03180).
  • Ett inslag i Rapport om att ordet kött valdes bort i en klimatrapport strider mot kravet på saklighet (beslut 19/03341).
  • Sändningar i TV12 och TV4 fälls för felaktigt inplacerade annonsavbrott i filmerna The Hateful Eight respektive Livet efter dig. Nämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att TV4 AB ska betala en särskild avgift om totalt 150 000 kr (beslut 19/03669 och 19/04072).

Sändningar som frias

  • Ett inslag i SR:s P4 Extra om gin och tonic (beslut 19/02839).
  • Inslag i SVT:s Morgonstudion om en politisk rådgivare (beslut 19/02912).
  • Uppdrag Granskning: Blåsningen i Östersund om en fotbollsklubb (beslut 19/03082).
  • SVT:s program Min sanning med en intervjuad politiker (beslut 19/02842).
  • Ett inslag i SVT:s Morgonstudion om att en främmande ubåt var en mätboj (beslut 19/03370).
  • Flera inslag i TV4Nyheterna om fylla på en arbetsplats (beslut 19/03543).

Alla nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Fler sport- och hd-kanaler när de nya sändningstillstånden för marknätet meddelas18.2.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Myndigheten för press, radio och tv meddelar idag vilka programföretag som får de nya sändningstillstånden i marknätet. Det är totalt 48 programtjänster, det vill säga tv-kanaler, som har fått tillstånd. Sammantaget är det ett brett utbud av tv-kanaler och nytt för denna tillståndsperiod är att det blir fler kanaler som sänder i hd samt fler sportkanaler. De nya tillstånden löper under en sexårsperiod och börjar gälla från och med 1 april 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum