Stångåstaden

Två av tre är positiva till lägenhet renoverad genom återbruk

Dela

Begreppet återbrukslägenhet kan vara nytt för många, men är redan idag en välkänd renoveringsprincip. En nyligen genomförd undersökning visar att två av tre vill se sina hyreslägenheter renoveras enligt denna, mer klimatsmarta metod.

Bild från en återbrukad lägenhet. Foto: Lundbergs Fastigheter
Bild från en återbrukad lägenhet. Foto: Lundbergs Fastigheter

Fastighetsbranschen har en stor potential att bidra i klimatomställningen och den cirkulära ekonomin, och många fastighetsägare känner ett stort ansvar för att göra just detta. För att ta reda på allmänhetens attityd kring återbruk av byggmaterial och produkter vid renoveringar av lägenheter genomfördes under försommaren en undersökning bland hyresgäster och personer som står i kö för att få lägenhet.

Ungefär en tredjedel av de svarande tycker att en lägenhet som renoverats med återbrukat material är mer attraktiv än en lägenhet renoverad med endast nytt material. Majoriteten uttrycker dessutom att de skulle känna stolthet om deras hyresvärd visade ett tydligt klimatengagemang, och man är intresserad av att veta vilken klimatpåverkan en genomförd renoveringen har haft.

Resultatet av undersökningen mottas med optimism från fastighetsmarknadens alla parter. Den är beställd av Återbruksnätverket som består av företrädare från Hyresgästföreningen, privata och kommunala fastighetsföretag.

- Hela fastighetsbranschen behöver arbeta för att i första hand bevara och återbruka framför att ta nya resurser i anspråk så att vi minimerar vår klimatpåverkan. För att nå dit behöver vi utveckla nya arbetssätt och samverkansformer som stödjer ett ökat återbruk. Det arbetet ser vi fram emot att driva vidare tillsammans med andra aktörer. Det är också glädjande att se att en så stor andel av de tillfrågade hyresgästerna signalerar att det är rätt väg att gå, säger Malin Ribbenhed, hållbarhetschef på Stångåstaden.

 - Att ta tillvara och återanvända material som innerdörrar, vitvaror och WC-stolar när vi renoverar lägenheter är ett naturligt sätt för oss att bidra till den cirkulära ekonomin. Vi återbrukar redan idag mycket i vår löpande förvaltning, men vi kan göra ännu mer. Och precis som undersökningen visar ser vi ett stort intresse från våra hyresgäster kring hur vi arbetar med hållbarhet och miljöfrågor. Det ökar vårt engagemang för att jobba ännu hårdare med att minska vårt klimatavtryck, säger Per-Otto Bengtsson, energi- och miljöchef på Victoriahem.

Lundbergs Fastigheter har tillämpat återbruksprincipen när en tvåa i fastigheten Eken i Norrköping skulle renoveras. Vid renoveringen användes näst intill enbart återbrukade material och produkter. Till exempel lackerades befintliga dörrar om, vitvaror och badrumsinteriör togs från förvaltningens lager och befintliga köksluckor fick en uppfräschning. Klimatavtrycket blev 75% lägre jämfört med en vanlig renovering.

 - Det har varit väldigt roligt att jobba med det här projektet, säger Anna Fredriksson, Projektledare på Lundberg Fastigheter. Resultatet av renoveringen har överträffat våra förväntningar och intresset för att bo i lägenheten blev större än vi hade kunnat drömma om!

Om Återbruksnätverket

Nätverket startades av Sweco 2019 och samlar fastighetsägare, entreprenörer, arkitekter och konsulter som vill öka återbruket inom regionen. Sedan hösten 2022 är nätverket en del av ÖBKN- Östergötland bygger klimatneutralt. Deltagare och ägare till rapporten är Sweco, Victoriahem, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Lundbergs och Stångåstaden, som sett ett behov av att arbeta fokuserat med återbruk i just hyresrätter.

Nyckelord

Kontakter

Malin Ribbenhed, Hållbarhetschef Stångåstaden
malin.ribbenhed@stangastaden.se

Anna Fredriksson, projektledare Lundbergs Fastigheter
anna.fredriksson@lundbergs.se

Per-Otto Bengtsson, energi- och miljöchef Victoriahem
per-otto.bengtsson@victoriahem.se

Bilder

Bild från en återbrukad lägenhet. Foto: Lundbergs Fastigheter
Bild från en återbrukad lägenhet. Foto: Lundbergs Fastigheter
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Vi satsar på ännu mer förnyelsebar energi21.12.2022 10:05:15 CET | Blogginlägg

Om vi ska göra skillnad på riktigt för klimatet så måste vi göra saker. På Stångåstaden gillar vi att driva utvecklingsfrågor och vara en aktör som ligger ett steg före. Det gäller förstås även klimatfrågan. Vi var tidigt ute och satsade på vindkraft i samverkan med ÖrebroBostäder och Tekniska verken genom det gemensamma bolaget Bixia Gryningsvind. Vi har även testat solenergi och har fram till idag 14 solcellsanläggningar på våra tak och fasader. Nu utökar vi satsningar på både vindkraft och solenergi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum