Myndigheten för press, radio och tv

Två lediga sändningstillstånd för marksänd tv - nu har ansökan öppnat

Dela

Nu är det möjligt att ansöka om tillstånd att få sända tv och sökbar text-tv i marknätet. Det gäller två lediga tillstånd i sd-kvalitet. Det ena tillståndet gäller dygnet runt. Det andra tillståndet gäller mellan klockan 18.00 och 06.00. Ansökningsperioden är från 22 oktober till 17 november 2020.

För att programbolag ska kunna få tillstånd att sända i marknätet så krävs att det först och främst finns tekniska och ekonomiska förutsättningar att kunna sända under hela tillståndsperioden. Dessutom ska programföretagen vara beredda att samverka med andra tillståndshavare i tekniska frågor.

I en ansökningsprocess kommer det vanligtvis in fler ansökningar än det finns lediga kanalplatser. I beslutsprocessen så behöver vi, förutom de ekonomiska och tekniska förutsättningarna, därför även väga in andra faktorer för att skapa en mångfald i utbudet.

  • Det finns en bred publik med olika smak. Utbudet av tv-kanaler ska därför vara brett och innehålla kanaler med blandade program samt nischkanaler.
  • Det ska finnas kanaler från flera av varandra oberoende programföretag.
  • Nationella, lokala och regionala kanaler ska få utrymme att sända i marknätet.

Tillstånden gäller till och med den 31 december 2025. Sista ansökningsdag är 17 november 2020.

Bakgrund

Den 18 februari i år fattade myndigheten beslut om sändningstillstånd för tv i marknätet. Två av tillstånden har återkallats och dessa tillstånd i sd-kvalitet utlyses nu. Båda tillstånden gäller för hela landet.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta

Therese Köster, therese.koster@mprt.se

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor21.10.2020 09:02:44 CESTPressmeddelande

Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum