Riksteatern

Tyst Teater – scenkonst för döva - fyller 50 år

Dela
Rätten till kultur på egna villkor har aldrig varit självklart utan ett resultat av människors envisa kamp. Den 21 november firar Riksteatern Tyst Teater ett halvt sekel av banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk. Sedan 1970 har närmare 100 produktioner satts upp och turnerat både nationellt och internationellt.

I en tid då teckenspråk officiellt ännu inte betraktades som dövas modersmål bildades den fria teatergruppen på Västanviks folkhögskola i Leksand som kom att bli Tyst Teater. Vägen till det Tyst Teater är idag är långt ifrån självklar. Från flera års frigruppsarbete till att 1977, bli en del av Riksteatern och en inspiration över stora delar av världen gör teatern världsunik.

-Kampen för allas rätt att uttrycka sig och rätten till kultur på egna villkor har från första stund varit inspirationen i arbetet. Tyst Teater drivs hela tiden av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Vi strävar alltid efter att både tänja på gränserna och samtidigt vara en fast punkt för den teckenspråkiga publiken, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare Tyst Teater.

Tyst Teaters vision är att skapa den bästa scenkonsten på svenskt teckenspråk, med och av döva och teckenspråkiga konstnärer och kulturarbetare. Närmare 100 produktioner har satts upp under ett halvsekel med dövscenkonsten både nationellt och internationellt. Förutom årliga Sverigeturnéer har Tyst Teater också spelat över hela världen på sex världsdelar och samarbetat med flera teatergrupper och medverkat på otaliga festivaler internationellt. Den 21 november firas jubiléet med en sign show med gäster från 70 talet fram till idag. I samband med 50-års jubiléet avslöjas även Tyst Teaters nya namn.

Läs mer om Riksteatern Tyst Teater: www.tystteater.riksteatern.se/50ar

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum