Svenska institutet för standarder, SIS

Ulrika Francke vald till ny ordförande för ISO

Dela

Internationella standardiseringsorganisationen, ISO, meddelade i dag att Ulrika Francke från Sverige har valts till ordförande för ISO (ISO President) mandatperioden 2022-2023 efter omröstning i ISO:s generalförsamling. Hon blir den allra första kvinnan på posten sedan ISO bildades 1947.

Ulrika Francke. Foto: Sten Jansin
Ulrika Francke. Foto: Sten Jansin

Ulrika Francke tillträder som ordförande i januari 2022 då nuvarande ordförande Eddy Njoroge från Kenya avslutar sitt uppdrag, men kommer under 2021 att inneha positionen som tillträdande ordförande (ISO President-elect). 

Ulrika Francke är vice styrelseordförande för Svenska institutet för standarder, SIS, som är ett av ISO:s 165 nationella medlemsorgan från lika många länder. Hennes karriär sträcker sig över såväl offentlig som privat sektor. Ulrika Francke har varit borgarråd i Stockholms stad och haft flera ledande befattningar, både som vd, styrelseordförande och ledamot i olika styrelser. Hon har mångårig erfarenhet av standardisering, bland annat som ordförande för BIM Alliance som utvecklar standarder för fastighets- och byggsektorn. 

– ISO gör ett enastående jobb med att utveckla och tillhandahålla internationella standarder för att driva innovation, tackla globala utmaningar och uppfylla de globala målen för hållbar utveckling. Jag ser fram emot att engagera mig för ISO:s uppdrag när vi fortsätter att utveckla vårt internationella standardiseringsarbete, säger Ulrika Francke. Jag hoppas också att vi kan tillvarata våra erfarenheter av hur vi arbetat under pandemin. Tillsammans har vi kostnadsfritt kunnat erbjuda standarder som fungerat som en hjälp för både vården och samhällsberedskapen vid kris. Vi har också fortsatt bedriva standardiseringsarbete tillsammans över hela världen utan att träffas fysiskt, vilket är positivt.

– Vi är mycket glada över att få Ulrika Francke som nästa ISO-ordförande. Hennes bakgrund och erfarenheter blir en värdefull tillgång för vår organisation. Under hennes ledning kommer vi att fortsätta arbetet med att genomföra ISO:s strategi fram till 2030, i takt med att vi undersöker nya möjligheter under de kommande åren, säger ISO:s generalsekreterare Sergio Mujica.

– Detta är en mycket positiv nyhet och innebär stora möjligheter, både för oss på SIS och för Sverige i stort. Ulrika Francke kommer parallellt att fortsätta som ledamot i vår styrelse. Att en svenska nu kliver fram på det här sättet och tar en sådan viktig post är också ett resultat av Sveriges starka position inom internationell standardisering som vi haft under nästan ett sekel, säger Annika Andreasen, vd, SIS.

Mer information

Next ISO president announced as Ulrika Francke for 2022-2023 term

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Francke. Foto: Sten Jansin
Ulrika Francke. Foto: Sten Jansin
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder. 

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu ska standarder för hjälmar bli ännu bättre22.2.2021 07:57:24 CET | Pressmeddelande

Nu tar Sverige, via Svenska institutet för standarder, en ännu mer ledande roll i hjälmstandardiseringen genom att ta över det europeiska sekretariatet för hjälmar. – Av tradition har Sverige medverkat i standardiseringsarbetet för säkerhet på hjälmar under decennier. Hjälmen är den bästa livförsäkringen om olyckan är framme och det finns fortfarande mycket att göra för att få fram ännu säkrare hjälmar, säger Peter Halldin som blir ordförande i arbetet. Konsumentverket går in som huvudfinansiär för sekretariatet, vilket är i linje med myndighetens långsiktiga arbete för hjälmars säkerhet för att i förlängningen ge konsumenten bästa möjliga skydd.

Ny standard för lokala varningssystem vid naturolyckor18.1.2021 08:15:14 CET | Pressmeddelande

Oförutsedda händelser och yttre påverkningar kopplade till naturolyckor ställer höga krav på säkerhet och hantering av samhället, individer och organisationer. Nu finns en ny ISO-standard för implementering av lokala varningssystem i händelse av naturolyckor. Sverige har haft en viktig roll i det internationella standardiseringsarbetet med ett sekretariat som drivs av SIS med en svensk ordförande.

Internationell överenskommelse om definitioner gällande kvinnors entreprenörskap för att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt17.12.2020 18:50:16 CET | Pressmeddelande

The International Trade Centre, ITC, och Svenska institutet för standarder, SIS, har avslutat en International Workshop Agreement, IWA, inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO om globala definitioner gällande kvinnors entreprenörskap. Syftet är att underlätta beslutsfattande, datainsamling och åtkomst till kapacitetsuppbyggnad, finanser och marknader – för att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt.

”Dra nytta av vägledning som redan finns för säkra arbetsplatser under covid-19”10.12.2020 08:38:39 CET | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att i samråd med Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram en vägledning till arbetsmiljöarbetet under pandemin och för att förhindra smitta av covid-19 på arbetsplatser. – Internationella standardiseringsorganisationen ISO har tagit fram en vägledning för att hantera risker i arbetsmiljön på grund av covid-19. Vi ser fram emot att dela detta med berörda myndigheter, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS som är Sveriges representant i ISO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum