Umeå kommun

Umeå driver samverkan för fossilfritt flyg

Dela

Tillsammans med Umeå kommun ska Swedavia, Biofuel Region, forskningsinstitutetet RISE och RISE Processum under ett års tid utreda möjligheterna och utöka efterfrågan av fossilfritt flyg i norra Sverige.

Mårten Bäck, ny projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige.Foto: Samuel Pettersson
Mårten Bäck, ny projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige.Foto: Samuel Pettersson

– I norra Sverige har vi en unik förutsättning att bidra till utvecklingen av fossilfritt flyg, både genom tillgång till grön el och lämpliga avstånd för elflyg men också att biodrivmedel för flyg kan utvecklas regionalt genom att förädla restprodukter från skogsindustrin. Detta möjliggör att vi i framtiden kommer att kunna erbjuda fossilfritt flyg för medborgare och företag i norra Sverige, säger Mårten Bäck, ny projektledare för Fossilfritt flyg i norra Sverige.

Undersöka förutsättningarna för fossilfritt flyg

Energimyndigheten har beviljat projektet ”Fossilfritt flyg i norra Sverige” finansiering med 9,5 miljoner kronor. Projektet bedrivs av Umeå kommun tillsammans med Swedavia, BioFuel Region, forskningsinstitutet RISE och RISE Processum, som ska undersöka förutsättningarna för flyg med biodrivmedel, el och vätgas.

– Det är glädjande att vi får samarbeta med så viktiga och insatta aktörer. Det är även helt i linje med Umeå kommuns klimatfärdplan och bidrar till att skapa en hållbar regional tillgänglighet för norra Sverige, säger Janet Ågren, (S), ordförande, kommunstyrelsens planeringsutskott, som står bakom projektansökan.

Stärka tillgängligheten för norra Sverige

Projektet är en genomförbarhetsstudie vars övergripande mål är att analysera och utvärdera förutsättningarna för omställningen till fossilfritt flyg i ett efterföljande projekt. 
Projektets övergripande målsättning är att konkretisera de åtgärder som krävs för
att uppnå de övergripande nationella målsättningarna för att utveckla ett fossilfritt flyg och stärka tillgängligheten till, från och inom norra Sverige

– Det finns en stor potential och ett stort kunnande i regionen när det gäller biodrivmedel som kan användas för att utveckla och bidra till flygets klimatomställning. Nyttjandet av restflöden från skogsindustrin har en stor affärspotential för industrin i norr, säger Johan Börjesson, gruppchef, RISE Processum.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla transportslag behövs. Flyget har en viktig roll i klimatomställningen, inte minst för kompetensförsörjningen som tillgodoses genom regionala resor där avstånden kan vara ganska långa och tidsvinsterna blir stora, säger Arne Smedberg, VD, BioFuel Region.

Klimatreducering möjlig redan i dag

– Utvecklingen av fossilfritt flyg går fort nu. Redan till år 2025-26 kommer det finnas godkända el-flygplan. Vi skapar förutsättningar för att välkomna den trafiken på Swedavias flygplatser. Företag, organisationer och även privatpersoner kan till exempel genom de flesta flygbolag eller via Fly Green Fund och Swedavia redan idag klimatreducera sina utsläpp med flyg genom att köpa biodrivmedel, säger Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef för Umeå Airport, Swedavia.

Fakta Fossilfritt flyg i norra Sverige:

Projektets namn: Fossilfritt flyg i norra Sverige – en genomförbarhetsstudie
• Tid för projektet: 2021-07-05−2022-12-31
• Budget: Cirka 11 miljoner kronor
• Parter: Umeå kommun (huvudsökande), BioFuel Region, RISE, RISE Processum och Swedavia


Mer information: 

Mårten Bäck
Projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige
Umeå kommun
070-307 43 50
marten.back@umea.se


Janet Ågren (S)
Kommunalråd
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se


Johan Börjesson
Gruppchef
Rise Processum Örnsköldsvik
073- 803 23 15
johan.borjesson@processum.se

Arne Smedberg
Vd
Biofuel Region
070-817 42 30
arne.smedberg@biofuelregion.se

Bengt-Ove Lindgren
flygplatschef Umeå Airport
010-109 50 01
bengt-ove.lindgren@swedavia.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mårten Bäck, ny projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige.Foto: Samuel Pettersson
Mårten Bäck, ny projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige.Foto: Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Mårten Bäck, ny projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige. Foto: Samuel Pettersson
Mårten Bäck, ny projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige. Foto: Samuel Pettersson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum