Umeå kommun

Umeå finalist i årets digitaliseringskommun 2019

Dela

Utmärkelsen delas ut vid Kvalitetsmässan och vinner gör den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla kommunen. Umeå är en av fem kommuner som är nominerade och har möjlighet att utnämnas till Sveriges digitaliserings-kommun 2019. Förutom Umeå är Karlskrona, Karlstad, Lidingö och Södertälje nominerade. Dessa fem kommuner kommer att granskas ytterligare innan vinnaren utses.

En vinst ser vi som ett kvitto på att Umeå inte fokuserat alltför mycket på att ta fram häftiga lösningar utan att vi även fokuserat på sådant som är ”längre ner i arkitekturpyramiden”, nämligen informationshantering, IT-arkitektur, säkerhet, anskaffning av IT-system, verksamhetsutveckling och kommungemensamma standarder. Dessutom hur kommunen väljer att organisera sig och att se till att resurserna finns ute i verksamheterna där också drivkraften finns, har varit viktigt, säger Lars Sandström, IT-strateg på Umeå kommun. 

Prova på digital kultur i vardagen 

Umeå kommun har under några år jobbat målmedvetet med ett tydligt fokus på att skapa bra förutsättningar för en digital transformation. Fokus har bland annat funnits på digital kompetens, förändringsledning och innovationsförmåga.  

Parallellt med detta har vi även arbetet för att öka förståelsen för att det krävs en digital kultur för att lyckas. Detta bland annat genom att vi tar oss tid för att prova på ny teknik och nya arbetssätt utan att det behöver vara dyra och långa projekt, säger Lars Sandström.  

Mer behövs för att lyckas med innovations- och utvecklingsarbetet 

Kommunen har också gjort organisatoriska förändringar där kommunfullmäktige till viss del har tagit ut färdriktningen vad det gäller verksamhetsutveckling och digitalisering. Digitalisering har blivit ett mer naturligt inslag då verksamheterna, ledningsgrupper och personalavdelningen planerar personalaktiviteter och utbildningar. En kommungemensam prioritering av projekt har också införts för att öka chanserna att kommunen väljer att starta de projekt som förväntas ha störst chans att lyckas och bidra med nytta. 

Samtidigt så vet vi att det är väldigt mycket kvar att göra. De olika verksamheterna har kommit olika långt vad det gäller insikter och kunskaper, vi sitter kvar i gamla lösningar och verksamheten har ofta svårt att göra sig av med gamla system och arbetsrutiner då det införs nytt, avslutar Lars Sandström. 

Andra gången för Umeå 

Utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun går till den kommun som har lyckats bäst att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla kommunen. Det är tionde gången priset delas ut. Tidigare vinnare: Kalix 2001, Nacka 2003, Malmö 2005, Umeå 2007, Falkenberg 2009, Upplands Väsby 2011, Karlstad 2013, Helsingborg 2015 och Stockholm 2017. 

Bakom nomineringarna står Sveriges Kommuner och Landsting, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, Infrastrukturdepartementet, Vinnova, IT- och telekomföretagen, PwC, Telia och Kvalitetsmässan. 

Mer information: 

Läs mer om utmärkelsen och Kvalitetsmässan på www.kvalitetsmassan.se. 

Lars Sandström
IT-strateg
Umeå kommun
090-16 32 29
070-631 57 60
lars.sandstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum