Umeå kommun

Umeå kommun diplomerad Fairtrade City 2021

Dela

Fairtrade Sverige har åter diplomerat Umeå kommun till Fairtrade City 2021. – Genom vår offentliga upphandling jobbar vi ständigt för att öka andelen rättvisemärkta alternativ, säger Nils Seye Larsen, ordförande för Umeå Fairtrade Citys styrgrupp.

Fairtrade Sverige uppmärksammar Umeå kommuns höga andel av bananer och kaffe i den offentliga upphandlingen, där kommunen idag främst köper in rättvisemärkta alternativ. De noterar även det gedigna och breda informationsarbete som genomförts.

– Vi har som målsättning de närmaste två åren att öka andelen kryddor, te och kakao samtidigt som den höga andelen bananer och kaffe ska kvarstå. Fortsatt fokus att öka kakao och chokladdryck, målen är satta till 50 procent för år 2021, säger Nils Seye Larsen.

Chokladbollsutmaning 6 - 9 maj

Kampanjen Fairtrade Challenge 2021 sammanfaller med World Fair Trade Day, andra lördagen i maj.Den 6–9 maj är det dags för Fairtrade fika digitalt och coronaanpassat på arbetsplatser, i skolor eller hemma vid köksbordet för att tillsammans bidra till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Anta utmaningen genom att fika Fairtrade och registrera ditt deltagande på fairtradechallenge.se. I år genomförs en chokladbollsutmaning med målet att gemensamt baka 100 000 chokladbollar för alla barns rätt att gå i skolan.

– Jag hoppas så många som möjligt blir sugen på att baka chokladbollar och givetvis med rättvisemärkt kakao, säger Ann-Carin Sjölander, samordnare för Umeå Fairtrade City.

FN:s globala hållbarhetsmål

Umeå kommun har länge arbetat för social och ekologisk hållbar utveckling, i både en lokal och en global kontext. Diplomeringen Fairtrade City stärker Umeå kommuns arbete för en hållbar utveckling som värnar om mänskliga rättigheter och minskad klimatpåverkan. Det bidrar till att nå de globala målen i Agenda 2030.

För information:

Nils Seye Larsen
ordförande (MP) Umeå Fairtrade City
Umeå kommun
073-6319492
nils.larsen@umea.se

Ann-Carin Sjölander
Samordnare Umeå Fairtrade City
090-16 16 79
ann-carin.sjolander@umea.se

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Fairtrade Challenge 2021

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum