Umeå kommun

Umeå kommun med i förvaltningsområde för meänkieli 

Dela

Regeringen har beslutat att Umeå kommun blir ska ingå i förvaltningsområde för meänkieli. Därmed utökar Umeå kommun sitt ansvarsområde gällande nationella minoriteter, som sedan tidigare även omfattar samiska och finska.

– Jag säger ”paljon onnea!” (gratulerar!) till alla tornedalingar och meänkielitalande i Umeå. Meänkieli, som betyder ”vårt språk” är ett av de hotade minoritetsspråken i Sverige. Många tornedalingar kan vittna om hur de ända in på 1950-talet var förbjudna att tala sitt eget språk i skolan. Därför är det glädjande att regeringen nu har beviljat Umeå kommun att ingå i förvaltningsområdet för meänkieli tillsammans med finska och samiska, säger Tomas Wennström (S), minoritetsansvarig, kommunstyrelsen, Umeå kommun.  

När en kommun eller landsting/region ingår i ett förvaltningsområde finns det särskilda rättigheter för medborgarna som träder i kraft. Det innebär bland annat att de nationella minoriteterna ska kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheten och myndigheten ska se till att det finns språkkunnig personal. Kommunen ska också kunna erbjuda förskola och äldreomsorg på minoritetsspråken. 

Den reviderade lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) trädde i kraft 1 januari 2019 och den ger samtliga nationella minoriteter utökande rättigheter i samtliga kommuner oavsett om den ingår i ett förvaltningsområde.  

I dag ingår 66 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 25 kommuner i det samiska och nu nio kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli. 

De kommuner som ansluts till förvaltningsområde får ett statsbidrag baserat på antal invånare i kommunen. Under 2018 har regeringen avsatt 122,9 miljoner till åtgärder för nationella minoriteter. Av dessa går 85,5 miljoner kronor till de kommuner och landsting som ingår i förvaltningsområdena. 

Pressmeddelande från regeringen 

Mer information 
Tomas Wennström (S) 
minoritetsansvarig
kommunstyrelsen 
Umeå kommun  
070-326 76 27 
tomas.wennstrom@umea.se 

Aino Dahl  
minoritetssamordnare 
Umeå kommun  
070-622 56 77  
aino.dahl@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum