Umeå kommun

Umeå kommun stödjer naturturism

Dela

Kommunstyrelsen avsätter 200 000 kronor för utveckling av hållbara naturturistiska produkter i Umeåregionen 2021. Medlen ska användas för att möta den ökade efterfrågan på naturturism kopplat till coronapandemin.

–  Besöksnäringen i Umeåregionen har drabbats hårt av coronapandemin. Människor har i stor omfattning sökt sig till naturen, naturreservat och till naturbaserade aktiviteter, vilket alla företag ännu inte har hunnit anpassa sig till. Tanken med stödet är att bidra till det arbete Visit Umeå genomför att skapa bättre förutsättningar för naturturismen både beträffande infrastruktur med skyltar och leder, samt underlag för nya produkter inom naturturism, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Visit Umeå har sedan några år tillbaka intensivt jobbat med att skapa bättre förutsättningar för naturturismen både beträffande den infrastruktur med skyltar, leder med mera som behöver finnas på plats och med underlag för nya naturturistiska produkter. Visit Umeå har även genomfört en förstudie kring förutsättningarna för utveckling av cykelturism i Umeåregionen samt ett projekt för hållbar cykelturism i den nedre delen av Biosfärsområdet Vindelälven Juhtatdahka.

Kommunerna och Region Västerbotten Turism har arbetat tillsammans utveckla hållbar turism efter regionens vandringsleder. Visit Umeå vill med föreslaget projekt skapa förutsättningar för att turismentreprenörerna i regionen snabbt ska kunna skapa nya hållbara naturturistiska produkter för att lindra de negativa ekonomiska effekterna av coronapandemin.

Målet med projektet är att skapa förutsättningar för företagen att ta fram nya naturturistiska produkter och säljbara paket kopplat till vandring och cykling till sommarsäsongen 2021 och att se till att den service finns som möjliggör försäljningen av dessa. Målgrupp är besöksnäringens aktörer i Umeåregionen. Projektet omfattar riktade insatser mot företagen i form av konsulttjänster för att ta fram nya produkter och paket samt att marknadsföra dessa.

Föreslagen finansieringsbudget för 2021 är:         

  • Umeå kommun 200 000 kronor
  • Vindelns kommun 50 000 kronor
  • Region Västerbotten 200 000 kronor
  • Visit Umeå AB 50 000 kronor
  • EU/Tillväxtverket 800 000 kronor

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum